Genomul calului domestic, decodificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genomul calului domestic, decodificat
Genomul calului domestic, decodificat

Un grup internaţional de oameni de ştiinţă a descifrat genomul calului domestic, care este foarte similar celui uman, reiese dintr-un articol publicat, joi, de revista Science.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, studiul deschide poarta cunoaşterii unei importante ramuri a mamiferelor şi furnizează punctul de plecare pentru realizarea unei hărţi a genelor asociate bolilor la cabaline.

Fiinţele umane ar putea fi marii beneficiari ai acestui studiu, susţin oamenii de ştiinţă.

"Caii şi oamenii suferă de boli similare, motiv pentru care identificarea factorilor genetici responsabili la cai ajută la stabilirea originii elementului negativ la ambele organisme", a semnalat Kerstin Lindblad-Toh, directorul de biologie a vertebratelor din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT).

Caii au fost domesticiţi cu între 4.000 şi 6.000 de ani în urmă, iar oamenii de ştiinţă susţin că omul şi calul au în mare parte acelaşi ADN. Cabalinele suferă peste 90 de boli ereditare similare celor ale oamenilor.

Pentru a genera o secvenţă genomică de calitate înaltă, ADN-ul a fost prelevat de la o iapă pur-sânge numită "Twilight" (Crepuscul).

ADN-ul a fost decodificat cu ajutorul unei tehnologii convenţionale, care a scos la iveală faptul că genomul are în jur de 2.700 de milioane de nucleotide şi că structurile cromozomiale au înregistrat puţine schimbări în evoluţia sa.

Pe lângă secvenţa obţinută de la iapă, oamenii de ştiinţă au examinat, de asemenea, şi ADN-ul altor rase de cabaline, cum ar fi cea andaluză, hanoveriană şi belgiană, printre altele, dovedind existenţa a peste un milion de diferenţe genetice între ele, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite