Generaţia catodică, răvăşită de violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile Pro Tv, OTV şi Jetix sunt în topul violenţei difuzate la televizor, arată un studiu finanţat de UNICEF şi dat ieri publicităţii.

Cercetarea intitulată „Reprezentarea violenţei televizuale şi protecţia copilului” s-a desfăşurat între 5 şi 11 ianuarie 2009 şi a luat în calcul programele a opt posturi generaliste şi trei de desene animate.

„Dacă Pro Tv abundă în filme de acţiune violente, la OTV predomină violenţa verbală. La OTV o jumătate dintr-o oră de emisie este dominată de violenţă verbală“, a explicat prof. dr. Ioan Drăgan, directorul Centrului de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare, coordonatorul acestui studiu. Numărul actelor de violenţă difuzate pe canalele pentru copii este, şi el, foarte mare - de la 20 pe postul Minimax, la 37 în cazul canalului Jetix.

„Vizionarea programelor violente are un efect devastator în cazul copiilor. Ei nu reuşesc să facă diferenţa dintre real şi ficţional şi ajung să aibă tulburări grave de sănătate care conduc în timp la pierderea diferenţei între bine şi rău“, a spus coordonatorul studiului.

O cercetare similară, comandată de CNA şi prezentată în ianuarie, arăta că posturile de desene animate din România difuzează violenţă mai frecvent decât restul televiziunilor. Canalele de desene animate difuzau, în medie, 20 de acte de violenţă pe oră de emisie, iar posturile generaliste şi cele informative - 14. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite