Generalii şi mascaţii, răvăşiţi de reforma MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi ofiţeri cu funcţii de conducere din Ministerul de Interne şi-au depus dosarele de pensionare de teama pierderii sporurilor. Ministrul Dan Nica spune că doreşte reducerea aparatului tehnico-birocratic şi sporirea numărului funcţiilor operative.

Ştabii din Ministerul de Interne – care până săptămâna trecută încasau sume fabuloase pe post de salarii – au hotărât să fenteze reforma ministrului Dan Nica. Mai mulţi ofiţeri - din care mai bine de zece cu funcţii de conducere - au recurs la metoda depunerii dosarului de pensie.  Asta, deoarece legea prevede ca suma ce le va reveni  urmează să fie calculată în funcţie de veniturile pe care aceştia le-au încasat în ultimii trei ani.

Funcţii bănoase

Potrivit declaraţiilor de avere, mulţi dintre chestorii-ştabi primeau,  anual, salarii de câteva zeci de mii de euro.  Acest lucru vine în urma deciziei ministrului Dan Nica prin care 22 de direcţii din cadrul ministerului au fost restructurate, iar funcţiile bănoase de directori generali au devenit simple funcţii de director. 

Chestorul Adrian Mitea – şeful Auditului, se afla în topul celor mai bine plătiţi şefi cu 163.659 de lei, pe an. Convertit, salariul chestorului este de peste 40.000 de euro anual. Conform fişei postului, şeful Auditului se expune la mari riscuri.
 
„În anumite situaţii poate fi victima unor violenţe verbale sau presiuni psihice deosebite datorită reacţiilor imprevizibile ale celor auditaţi“, scrie la capitolul Riscuri, din fişa postului lui Mitea.

Un alt ştab care fuge de la minister fiindcă nu mai are funcţie de director general este chestorul Matei Stănciuc, şeful de la Management Logistic şi Administrativ. Fişa postului descrie o atribuţie complexă: “asigură managementul resurselor materiale, tehnice şi umane privind activitatea de logistică, precum şi elaborarea, implementarea şi urmărirea aplicării normelor interne pe această linie“! Iar riscurile postului sunt deosebite: „ritm intens de lucru, expunere la acţiunea câmpurilor electromagnetice, oboseală psihică şi fizică“. 

Astfel salarizarea postului era pe măsură: Matei Stănciuc primea, conform declaraţiei sale de avere, un salariu anual de 190.234 lei. Adică, peste 50.000 de euro!

Şi chestorul Petrică Vizitiu, şeful Resurselor Umane, a ales pensionarea. Acesta, potrivit declaraţiei sale de avere, avea un venit anual, din salariu, de 145.000 de lei. În baza acestui venit, lui Vizitiu i se va stabili şi pensia.

Pe lista de pensionări

s-au mai înscris, potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Interne, alţi zece ofiţeri cu funcţii înalte, printre care şi chestorii Gabriel Niţă (Relaţii Publice) sau Vasile Drăgoi (Imigranţi).

Sporuri absurde

Toţii ştabii de la Interne aveau venituri de mii de euro printr-un artificiu salarial. Deşi salariul de bază era unul normal, retribuţia devenea fabuloasă prin “lipirea” unor sporuri. Unele frizează ridicolul. Astfel, în cadrul Ministerului de Interne se primesc  sporuri pentru “încordare psihică” (12 la sută din salariul de bază), pentru “activitatea desfăşurată pe timpul nopţii” (25 la sută din salariul de bază) sau spor pentru “gestionarea asistenţei financiare nerambursabile comunitare” (75 la sută din salariul pentru funcţia îndeplinită).

În fine, mai există şi sporul pentru “păstrarea confidenţialităţii” care se “bate” cu sporul pentru “lucru cu cifrul”, sporul de fidelitate sau sporul anticorupţie. Cuantumul acestora – între 15 şi 30 la sută din salariul de bază. Mai există şi sporul pentru lucrări de excepţie (50 la sută din salariul de bază), sporul de misiune permanentă (!) sau indemnizaţia de dispozitiv, ca şi cum chestorii ar face de gardă la minister. Apoi, mai există şi solda de merit, cu care şefii pot jongla în fiecare lună cu până la 20 la sută din salariu.

Revoltă la unitatea antiteroristă Acvila

Mutarea Grupului Special de Protecţie şi Intervenţie „Acvila“ în subordinea Jandarmeriei Române încinge spiritele în cadrul Ministerului de Interne. Luptătorii Acvila – unitate antiteroristă în cadrul MIRA – au ameninţat că îşi vor da demisia în bloc.

Un prim protest a apărut odată cu publicarea recentei decizii în Monitorul Oficial: „Luptătorii din trupele speciale ale MAI sunt revoltaţi de trecerea unităţii la Jandarmerie. Ei vor să-şi dea demisia ori să-şi ceară transferul, pentru că trecerea „ACVILA” în cadrul Jandarmeriei Române ar însemna scoaterea din stradă a unei unităţi operative şi punerea ei în cazarmă, dar şi limitarea competenţelor şi misiunilor actuale cu aproape 50%“,  au anunţat public  angajaţii Acvila.

Mai puţini bani

Numai că inconvenientul major al trecerii „Acvila“ în subordinea Jandarmeriei este altul – salariile vor scădea cu 4-5 milioane de lei, iar condiţiile de pregătire vor avea şi ele de suferit. Asta, deoarece, în momentul în care Acvila se afla în subordinea directă a Ministerului de Interne existau fonduri suficiente pentru pregătirea trupelor speciale.

Acvila – care se clasează pe locul doi în topul agenţiilor de securitate, după Brigada Antitero a SRI – este o unitate care, pe lângă acţiunile specifice, mai intervine, printre altele, la capturarea „greilor“ din crima organizată sau la extrădări de risc. Trecerea Acvila la Jandarmeria Română va crea şi o altă situaţie specială. Asta, deoarece în cadrul Jandarmeriei există un batalion – în cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie – care are aproape acelaşi specific ca şi Acvila. Astfel, Jandarmeria va dispune de două unităţi separate dar cu acelaşi specific. 

Reorganizarea începe azi

Reorganizarea Ministerului de Interne va începe azi şi, potrivit ministrului Dan Nica (foto), „nu va duce la concedierea angajaţilor instituţiei, ci are ca scop reducerea aparatului tehnico-birocratic şi sporirea numărului funcţiilor operative”. Astfel, numărul angajaţilor din aparatul central al ministerului va fi redus cu 719 posturi, acestea fiind transferate în structurile ope­rative.

Printre măsurile anunţate de Nica se numără reducerea de la 22 la 8 a direcţiilor generale existente la nivelul MAI, celelalte fiind comasate sau transformate în direcţii de rang inferior.

Reorganizarea funcţiilor

image

-Comisarul- şef de poliţie Cornel Ilie Şerban a fost numit director general al Direcţiei Generale Informaţii şi Protecţie Internă.  

-Comisarii-şefi de poliţie Octav-Virgiliu Teodorescu şi Aurelian Ghimpău au fost împuterniciţi, pe o perioadă de şase luni în funcţiile de secretar general adjunct.

-Comisarii- şefi de poliţie Mihai Călinescu şi Tache Boconială au fost împuterniciţi pe funcţiile de adjuncţi ai inspectorului general al Poliţiei Române.

-Chestorul de poliţie Dumitru Pârvu este singurul care a rămas împuternicit pe funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Române.

Reorganizarea direcţiilor

- Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane vor trece din subordinea MAI în cea a Inspectoratului General al Poliţiei Române.

-Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională va trece din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor la IGPR.

-Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie “Acvila” va fi reorganizat în cadrul Inspectoratului Jandarmeriei Române.

-Corpul de Control al ministrului se va uni cu Direcţia de Audit, prin înfiinţarea Direcţiei Generale de Control şi Audit Intern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite