La „Generală 2“ s-a şcolit Rebreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La „Generală 2“  s-a şcolit Rebreanu
La „Generală 2“ s-a şcolit Rebreanu

Marele prozator a învăţat la această şcoală între 1897 şi 1900. Aici a fost pe vremuri primul liceu cu predare în limba română şi, mai devreme, o şcoală de băieţi, prin băncile căreia a trecut şi marele prozator. 

Clădirea în care elevii bistriţeni se duc azi la „gene 2“ a fost, în Bistriţa, primul liceu cu predare în limba română, care a detronat Şcoala Regească de Stat Maghiară. De prin 1919, superioritatea numerică a românilor din Bistriţa începuse să se facă simţită în ceea ce priveşte învăţământul. În cadrul a ceea ce era Şcoala Regească Maghiară, funcţiona deja o şcoală civilă românească de băieţi.

O istorie pentru mândria naţională

În locul acestora, a fost înfiinţat, în 1923, liceul românesc „Alexandru Odobescu“, la iniţiativa unor bistriţeni români, care au trimis şi un memorial la Ministerul Instrucţiunii din acea vreme.
Inaugurarea liceului este rememorată de scriitorul Oscar Skrabel: „Deschiderea festivă a liceului românesc s-a făcut la 22 septembrie 1923, când, după celebrarea Sfintei Liturghii, profesorii şi elevii s-au întrunit într-o sală de clasă, unde directorul Emil Domide a ţinut un discurs festiv emoţionant“.  Emil Domide a fost primul director al liceului şi profesor de matematică.
Însă, istoria clădirii de pe strada „Alexandru Odobescu“ este mult mai lungă. Edificiul fost construit între anii 1893 - 1894 şi a avut, de la început, destinaţie şcolară. Aici a fost „Polgári fiu iskola“ (Şcoala Populară de Băieţi), o şcoală de băieţi la care a învăţat doi ani şi prozatorul Liviu Rebreanu. În biografia sa, este consemnat faptul, că, între anii 1897 şi 1900, a învăţat la această şcoală din Bistriţa, după ce s-a transferat de la Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud. Istoricul de artă bistriţean Vasile Duda a precizat că acest detaliu ar trebui valorificat de către şcoală. „Fiecare instituţie care ştie că are o istorie de genul acesta ar trebui să valorifice acest lucru“, a menţionat Duda. 
Liceul „Alexandru Odobescu“ a fost desfiinţat în 1940, în urma Dictatului de la Viena şi şi-a reluat activitatea abia în 1944. Din 1848, liceul a devenit şcoală elementară pentru elevii din ciclul I-VIII, în prezent, Şcoala Generală nr. 2, unde învaţă aproximativ 200 de elevi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite