Gemenii de la Poliţia de Frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INEDIT: Fraţii Muntean au fost vicecampioni la baschet, iar acum administrează probe în dosarele penale

Cei doi fraţi sunt specialişti în depistarea actelor false, ambii fiind criminalişti ai Poliţiei de Frontieră Timiş.

Agenţii Nicolae şi Ghiţă Muntean împart de câţiva ani acelaşi birou al Compartimentului Criminalistică al Poliţiei de Frontieră Timiş. Cei doi fraţi gemeni au fost încadraţi după terminarea liceului ca subofiţeri în localitatea Grăniceri. „Tata a vrut să ne dea la început la liceul militar, însă nu a fost lăsat de bunicul, care a luptat în ambele războaie mondiale. Şi până la urmă am ajuns în Poliţie”, a spus Ghiţă Muntean. Ambii au stat timp de câţiva ani cu arma în mână pe fâşie, după care au fost încadraţi la prima trupă de intervenţie. Acum sunt criminalişti. „A durat ceva timp să ne convingem şefii să fim în acelaşi birou. Ştim amândoi meserie şi lucrăm foarte bine împreună pentru că ne cunoaştem din prima clipă”, a mai declarat poliţistul. Cei doi fraţi nu au fost despărţiţi toată viaţa mai mult de 20 de kilometri. S-au născut în urmă cu 36 de ani, în comuna Cărbunari din Caraş-Severin. Nicu a venit primul pe lume, iar Ghiţă a mai întârziat două minute. „Eu aveam 1.200 de grame la naştere, iar Ghiţă avea 2,4 kilograme. Mie nu mi-au dat medicii şanse de supravieţuire pentru că eram pricăjit, iar fratele meu a făcut o infecţie imediat după naştere”, a spus Nicu Muntean, primul născut. Au supravieţuit ca prin minune amândoi.

Vicecampioni naţionali la baschet
La 19 ani fraţii Muntean au devenit vicecampioni naţionali la baschet, sport de care s-au apucat din întâmplare. „Tata era macaragiu şi, la 14 ani, ne-a luat pentru o zi la exploatarea minieră unde lucra el să ne arate ce ne aşteaptă. Atunci am aflat rapid, în câteva ore, că trebuie să intrăm la un liceu din Timişoara. Dacă ne întorceam acasă, mină scria pe noi”, povesteşte Ghiţă Muntean, fratele cel mic. Ambii au vrut să fie fotbalişti, luptând cu 500 de candidaţi pentru 22 de locuri la echipa de fotbal a Liceului Sportiv. Pentru că toate locurile au fost ocupate dinainte „cu dedicaţie”, fraţii Muntean susţin că au fost admişi în echipa de baschet „sub acoperire”, urmând să joace tot fotbal. „Noi ne-am supărat şi ne-am reprofilat pe baschet, dacă tot am fost admişi acolo. Şi în câţiva ani am jucat finala la Dej”, îşi aminteşte Ghiţă Muntean. Ulterior, Ghiţă a fost recrutat de lotul de baschet al echipei Steaua, însă s-a dus la echipă pentru a fi alături de fratele său, care n-a fost selecţionat.

Coincidenţe
Fraţii Muntean s-au căsătorit în acelaşi an, 1997, ambii cu poliţiste de frontieră. „Nu a fost nimic planificat, deşi soţiile noastre erau prietene înainte să ne cunoască pe noi”, a spus Ghiţă Muntean. Fiecare dintre cei doi fraţi are câte un copil născut în aceeaşi perioadă. „Amândoi avem fete care s-au născut la o distanţă de două luni”, a mai povestit Nicu Muntean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite