Gelu Tofan: “Moartea atacatorului meu este suspectă, solicit continuarea cercetărilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Tofan cere redeschiderea dosarului / Foto: Marian Iliescu
Gelu Tofan cere redeschiderea dosarului / Foto: Marian Iliescu

Gelu Tofan, regele cauciucului în anul 2000, solicită continuarea cercetărilor privind tentativa de asasinat căreia i-a fost victimă în 2006.

Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, Gelu Tofan afirmă că avocaţii săi se pregătesc să atace în instanţă decizia de neîncepere a urmării penale date de Ioan Amariei, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în cazul lui Ştefan Rădulescu, fost angajat şi partener de afaceri al lui.

“Ca urmare a morţii lui Popa Claudiu Sorin (autorul atacului asupra lui Tofan n.r.) s-a decis închiderea dosarului de tentativă de omor pe motiv că acesta a decedat în închisoare, deşi erau indicii clare că Ştefan Rădulescu a fost instigatorul moral şi el l-a plătit pe Popa să mă atace. Avocaţii mei vor ataca soluţia în instanţă. Solicit continuarea cercetărilor în vederea stabilirii rolului jucat de Rădulescu şi investigarea morţii suspecte a atacatorului”, a declarat Gelu Tofan.

În 25 august 2011, prim-procurorul Ioan Amariei a decis închiderea dosarului 492/P/2006 privind tentativa de omor calificat asupra fostului industriaş Gelu Tofan. Potrivit rezoluţiei procurorului, s-a decis neînceperea urmăriii penale (NUP) în cazul autorului atacului, Popa Claudiu Sorin, pe motiv că a decedat în aprilie 2011, în Penitenciarul Rahova, unde se afla încarcerat. NUP a primit şi Ştefan Rădulescu, proprietar al firmei de pază şi protecţie RGS Security,  care a stat două luni în închisoare cu Popa Claudiu Sorin în 2004, potrivit rezoluţiei date de procurorul Amariei în 25 august 2011.

“Popa Claudiu Sorin era un fost sportiv de performanţă. Avea 30 şi ceva de ani şi este greu de înţeles că ar putea muri în urma unui stop cardiorespirator, aşa cum am aflat”, afirmă Gelu Tofan.

Fostul lider al producătorilor de cauciucuri a fost lovit de mai multe ori cu o rangă, de Popa Claudiu Sorin,  în 17 ianuarie 2006 în faţa vilei sale, necesitând 14 zile de spitalizare.

Gelu Tofan l-a acuzat public încă de atunci pe Ştefan Rădulescu, afirmând că a fost în spatele atentatului.

Acuză o pagubă de 100 de milioane de euro

Presa a scris mult despre conflictul dintre Tofan şi Rădulescu. Conflictul deschis dintre cei doi a început în 2001, când Ştefan Rădulescu deţinea 20% din Tofan Trans - divizia de transport a holdingului. Gelu Tofan a depus plângere atunci, afirmând că Ştefan Rădulescu, împreună cu mai mulţi apropiaţi, a pus mâna pe 40% din compania mamă Tofan Grup Internaţional.

De altfel, în 2006 Rădulescu a fost arestat într-un dosar al Parchetului General în care era acuzat că i-a furat firmele lui Tofan.

Acum, în 2011, Gelu Tofan afirmă că a pierdut 100 de milioane de euro deoarece i-au "fost furate  trei companii de către un grup infracţional al cărui creier nu a fost  Ştefan Rădulescu, ci avocatul său, Mihai Bogasiu, fost procuror dotat cu soţie la Înalta Curte, care a fost şi creierul afacerii”. “Cea mai valorosă dintre toate este fabrica de anvelope gigant de la Turnu Severin, pe care teoretic o mai pot recupera, construită cu tehnologie japoneză şi cu un credit de 60 milioane de dolari de la Banca Mondială, numai pentru echipamente. Mai sunt Tofan Trans, cea mai mare companie de transport din România în 1999 – 2000, dar şi Astra Transporturi S.A (cele două firme au fost preluate de Rădulescu în 2003)”.

Potrivit lui Gelu Tofan, cei trei mari aliaţi ai “grupului infracţional care au luat firmele au fost sistemul legislativ incoerent  şi cu o grămadă de legi care se bat cap în cap, lipsa de profesionişti din DNA, poliţie şi Parchetul General şi corupţia care le-a permis lor să întârzie o serie de comunicări, să fabrice documente şi să cumpere oameni”.

Fostul industriaş, care a fost nevoit în 2009 să declare insolvenţa Grup Tofan, afirmă că, de 10 ani de când a depus plângere de natură comercială împotriva lui Ştefan Rădulescu, nu  a fost chemat niciodată în faţa judecătorului. “Sunt zece ani de atunci, cred că 99% dintre fapte s-au prescris deja. Probabil că o fi o strategie a Parchetului General, a DNA-ului  să nu dea drumul la dosarele mele. M-am resemnat, nu vreau să fac pe victima, însă mâine se poate întâmpla oricui dacă aceste cazuri continuă”, adaugă el.

“Nu a vrut să mă omoare”

Întrebat dacă este convins să în 2006 atacatorul a vrut să îl omoare, Gelu Tofan spune: “M-a lovit doar la cap. Nu cred că au vrut să mă omoare, cred că au vrut să mă transforme într-o legumă”.

Gelu Tofan a fost fondatorul Tofan Grup Internaţional, care în 2000 era cel mai mare producător independent de cauciucuri din Europa Centrală şi de Est. În 2001 a vândut către grupul francez Michelin cele două fabrici de anvelope Silvania Zalău şi Victoria Floreşti, dar şi firma de reşapare Tofan Recap - în urma unei tranzacţii estimate la acea vreme la 100 de milioane de dolari.

Tot atunci a început concflictul deschis dintre el şi Ştefan Rădulescu, acuzându-se reciproc de furt şi de fraudă legate de firme ale grupului Tofan.

Avocatul Bogasiu: “Nu lucrez azi”

Contactat de “Adevărul”, avocatul lui Ştefan Rădulescu, Mihai Bogasiu, a declarat: “Nu vreau să am nicio reacţie. Nu lucrez azi!”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite