Gazda pentru elevii de la sate, peste un milion pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

meargă la studii liceale, fie la şcoli mai bune, în cazul elevilor de gimnaziu. Aşa se face că, în fiecare an, înainte de începerea anului şcolar, elevii de la ţară pornesc alături de

meargă la studii liceale, fie la şcoli mai bune, în cazul elevilor de gimnaziu. Aşa se face că, în fiecare an, înainte de începerea anului şcolar, elevii de la ţară pornesc alături de părinţi în căutarea unei camere cu chirie. Proprietarii şi-au fixat preţul, aşa după cum piaţa imobiliară o impune, în cazul elevilor chiria fiind cuprinsă între 800.000 şi 1.400.000 de lei pe lună. Diferenţa de preţ este dată de utilităţile pe care le pretind părinţii şcolarilor şi mai ales dacă aceştia pretind o cameră separată.
Maria Barbu din Iveşti a ajuns târziu la Bârlad ca să-i caute o gazdă fetei sale, elevă în clasa a X-a. Se aştepta ca gazda de anul trecut să-i fi păstrat locul din camera pe care o închiriază, însă aceasta s-a scuzat elegant, spunând că şi-a găsit chiriaşi care plătesc un milion de lei pe lună şi îi mai aduc şi produse alimentare de la ţară. Femeia şi-a cumpărat cartelă de telefon şi a început să sune la numerele afişate pe stâlpi. "Am înnebunit căutând ceva. Au înnebunit şi ăştia care au case. Cer un million de lei pentru un pat şi un loc în şifonier. şi fata trebuie să doarmă în cameră cu încă trei fete, că au două paturi. Păi eu la ce o mai las la gazdă, ca să înveţe, nu? Aşa, o dau la cămin, că tot la grămadă stă", s-a plâns femeia.
O cameră la bloc costă însă şi mai mult, pentru că proprietarii au grijă să "arunce" în discuţii şi condiţiile deosebite. Centrala termică, accesul la frigider şi aragaz, camera în care elevul stă cel mult cu încă un coleg sunt condiţii care "atârnă" greu în stabilirea preţului. "Vă ofer toate condiţiile de locuit. Dacă îşi aduce fier de călcat, televizor şi alte aparate electrice, plăteşte curentul. Preţul este 1.400.000 de lei pe lună. În vacanţa de iarnă daţi jumătate din preţ, că doar eu nu închiriez camera cât este plecată. O supraveghez eu, la şcoală şi acasă la oră fixă", explică o bârlădeancă proprietară de apartament la bloc, oferind pe nerăsuflate toate informaţiile cerute telefonic.
Cine nu are suficienţi bani caută să închirieze o cameră la casă, dar şi acolo, pe lângă milionul cerut, se impune contribuţia părinţilor la plata energiei electrice şi a gazului metan, alţi 500.000 de lei lunar, cel puţin. Cu toate că multe din camerele scoase la închiriat au rămas încă neocupate, proprietarii nu vor să lase deloc din preţ, convinşi fiind că dacă nu vor închiria elevilor, vor găzdui mai târziu, pe bani frumoşi, tineri proaspăt căsătoriţi.

Profesorii stau la coadă să-şi facă analizele medicale
Cu toate că anul şcolar trebuie să înceapă astăzi, nu toţi profesorii vasluieni au reuşit să-şi facă analizele medicale. De câteva zile, aceştia se înghesuie la Dispensarul TBC din Vaslui pentru a nu fi luaţi prin surprindere de controalele Autorităţii de Sănătate Publică şi sancţionaţi. Încă de la primele ore ale zilei, cadrele medicale sunt luate cu asalt de numărul mare de solicitări. Medicii spun că se aşteptau la această situaţie, care se repetă în fiecare an înainte de data de 15 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite