Gaură de 5 miliarde la DSV Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei a scos la iveală nereguli care îi pot trimite pe şefii Direcţiei Sanitar-Veterinare drept la DNA

Agriculturii şi Alimentaţiei scot la iveală nereguli incredibile. şefii judeţului îi ameninţă cu DNA-ul pe şefii DSV Iaşi.
În ultimii ani, scandalurile s-au ţinut lanţ la Direcţia Sanitar-Veterinară din Iaşi. Atât pentru PSD, cât şi pentru Alianţa D.A. a fost foarte important să aibă la conducerea DSV Iaşi oameni de încredere, instituţia reprezentând o vacă de muls pentru clienţii puterii. În urmă cu aproape un an, Gheorghe Duminică, directorul DSV Iaşi în acea perioadă, a fost demis după ce au fost descoperite grave nereguli. În raportul întocmit la acea vreme se preciza că ,,la DSV Iaşi licitaţiile au fost înlocuite cu selecţiile de oferte''. O centrifugă care costa 795 de euro a fost achiziţionată cu 10 mii de euro. O balanţă care putea fi cumpărată cu 500 de euro a fost achiziţionată cu 7 mii de euro. Nu în ultimul rând, un incubator a cărui valoare era de 700 de euro a fost cumpărat de şefii DSV, cu 10 mii de euro. Dan Curcudel, directorul economic al DSV, nu îşi reproşează nimic şi susţine că "au fost alese cele mai bune oferte". Inspectorii Corpului de Control au constatat însă că procesele-verbale de adjudecare a ofertelor dispăruseră peste noapte. Gheorghe Duminică, directorul DSV Iaşi, a fost nevoit să demisioneze la începutul lui 2005, acuzat de grave nereguli. El a fost înlocuit de Ionel Bondoc, membru al PD.

Bani grei pe aparate pe care nu le-a văzut nimeni
După mai bine de un an, şefii DSV Iaşi au recunoscut că au fost plătite peste cinci miliarde de lei pentru nişte aparate pe care nimeni nu le-a văzut. În perioada decembrie 2004 - ianuarie 2005 au fost plătite două facturi de 3,4 miliarde şi respectiv 1,7 miliarde către firmele Mitech SRL Bucureşti şi Analitical Instruments SRL. În contul sumelor, cele două firme ar fi trebuit să livreze un omogenizator de probe cu două niveluri pentru lapte şi un agitator cu incubare. Ordinele de plată erau semnate de fostul director Gheorghe Duminică. Aparatura nu a ajuns însă niciodată la Iaşi. "Reprezentanţii celor două firme spun că sunt probleme ba cu vama, ba cu nu ştiu ce, deşi a trecut ceva timp. Dacă în două săptămâni nu livrează aparatura, vor fi obligate să returneze banii", a declarat Radu Prisăcaru, prefectul Iaşiului.
Zornăit de cătuşe
şefii judeţului Iaşi se declară uimiţi de faptul că, în ciuda evidentelor ilegalităţi comise la DSV Iaşi de-a lungul timpului, nimeni nu a avut de suferit. "Directorii s-au succedat la DSV, dar nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ilegalităţile comise. Aşteptăm ca anchetatorii să îşi facă datoria", a declarat Florin Ungureanu, subprefectul de Iaşi. Autorităţile mai susţin că iau în calcul demiterea directorului DSV Iaşi, Ionel Bondoc, care, spre surprinderea lor, "nu a făcut mare lucru, deşi ilegalităţile la instituţia menţionată sunt evidente".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite