Gata cu facturile umflate în roaming!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi‑a propus ca, din iulie 2010 până în 2015, diferenţa dintre tarifele naţionale şi cele practicate în roaming (atunci când utilizatorul se află în afara ţării de reşedinţă) să fie redusă până aproape de zero. Această măsură se regăseşte în documentul „Agenda Digitală", aprobat ieri la Bruxelles.

Ca parte a înţelegerii, companiile de profil vor putea totuşi să perceapă o taxă utilizatorilor, dar numai pentru primele 30 de secunde ale apelului efectuat. Măsura vine după câţiva ani în care mulţi consumatori au reclamat facturi umflate pentru convorbirile efectuate în afara ţării.

Mai citiţi şi:

Asigurătorii şi-au redus pierderile în 2009

Plafon de 50 de euro, anunţat prin SMS

Un exemplu deja celebru este al studentului englez care a plătit o factură de 9.000 de dolari pentru o singură lună în care a vorbit în roaming. În 2009, un minut în roaming costa 0,38 de cenţi, în timp ce tariful mediu pentru un minut costa 0,13 cenţi, potrivit Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte consumul de date în roaming, Comisia îi obligă pe operatori să asigure un plafon de cel puţin 50 de euro. Orange şi Vodafone trimit mesaje scrise atunci când clientul atinge plafonul prevăzut în contract, iar cei de la Cosmote spun că tarifele lor de roaming sunt în conformitate cu reglementările UE.

De la 1 martie, operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere clienţilor plafoane financiare maxime pentru serviciile de date în roaming care să nu depăşească, în valoare sau volum, 50 de euro fără TVA. Operatorii pot oferi utilizatorilor şi opţiunea altor limite maxime, iar până la 1 iulie clienţii trebuie să aleagă aceste plafoane.

În caz contrar, de la 1 iulie li se aplică plafonul implicit de 50 de euro. În cazul clienţilor Vodafone, aceştia sunt notificaţi prin mesaj, iar pragurile de notificare variază de la 40 de euro până la 500 de euro fără TVA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite