Gardul mic răstoarnă parcarea mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Cluj a demolat ilegal proprietatea unor cetăţeni pentru a asigura accesul în parking. Primăria va trebui să găsească un alt acces pentru parkingul din Piaţa Lucian Blaga. Clujenii vecini cu parcarea au dreptul de a bloca intrarea cu vechiul lor gard.

În urmă cu doi ani, inspectorii primăriei au coordonat demolarea gardului imobilului de pe strada Petru Maior 6-8. Motivul: gardul respectiv bloca intrarea în viitorul parking, proiectat în curtea Primăriei.

Curtea de Apel Cluj a decis, ieri, definitiv şi irevocabil, anularea autorizaţiei de demolare a gardului, fapt care presupune revenirea la situaţia anterioară. Cu alte cuvinte, gardul poate fi montat la loc, blocând accesul în parkingul de 382 de locuri, ce a costat 14 milioane de lei.

S-au luptat cu primăria


Cele 27 de familii din imobilul de pe strada Petru Maior 6-8, proprietarii gardului respectiv, s-au constituit într-o asociaţie şi au contestat autorizaţia de demolare. Totodată, ei au cerut anularea  autorizaţiei de construcţie a parkingului.

Vor să reconstruiască gardul

Clujenii au mai depus o plângere penală împotriva primarului, pentru  tulburare de posesie şi au cerut stoparea lucrărilor la parking. Operaţiunile nu au fost stopate şi parkingul din curtea primăriei a fost construit.

Curtea de Apel a decis, ieri, că Primăria trebuie să aducă împrejmuirea la situaţia anterioară efectuării lucrărilor, anulând astfel autorizaţia de demolare a gardului.

Mircea Demian, unul din reprezentanţii locatarilor ne-a declarat că va solicita reconstruirea gardului. „În vom cere lui Boc să ne pună gardul la loc, aşa cum a fost”, ne-a spus Demian. Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj ne-a declarat că problema este în analiză la nivelul instituţiei. „Departamentul Juridic analizează situaţia, în vederea rezolvării ei”, ne-a spus Boian.

Parcare cu cântec

Primarul Emil Boc a dorit inaugurarea rapidă a parcării, care avea să devină primul parking suprateran public din România, pentru descongestionarea circulaţiei în centru.

Pentru a urgenta lucrările, a comis două încălcări ale legislaţiei. A solicitat o taxă de parcare firmelor, pentru autorizarea unor lucrări în centru şi a dărâmat un gard pentru a crea calea de acces din Piaţa Lucian Blaga. Ambele decizii au fost anulate definitiv de instanţă.

Taxa Boc a fost anulată

Taxa specială pentru parcare, de peste 8.000 euro a fost anulată de Curtea de Apel anul trecut, la solicitarea unor avocaţi şi medici stomatologi. Firmele care solicitau autorizarea unor activităţi de construire în zona centrală erau obligate să achite taxa de parcare, cunoscută şi ca taxa Boc. Din taxa de parcare, primăria strânsese suma de peste 300 de mii de euro, de la peste 40 de persoane juridice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite