Iran: Corpul Gardienilor Revoluţiei a anunţat că va desfăşura manevre militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, a anunţat sâmbătă că va desfăşura, începând de duminică, manevre militare şi tiruri de rachetă pentru a îmbunătăţi capacităţile de disuasiune ale forţelor armate, relatează AFP.

"Forţele aeriene ale Gardienilor Revoluţiei vor începe mâine (duminică -n.red.) manevre de apărare implicând tiruri de rachete, cu obiectivul de a întreţine şi îmbunătăţi capacităţile de disuasiune ale forţelor armate ale ţării", au anunţat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat publicat de agenţiile de presă ISNA şi FARS.

Iranul face în mod regulat exerciţii militare şi anunţă teste de armament. Însă experţii pun la îndoială veridicitatea informaţiilor furnizate.

Săptămâna trecută, SUA au renunţat la proiectul de scut antirachetă promovat de administraţia Bush, argumentând prin rezultatele unei reevaluări balistice a capacităţilor Iranului. Astfel, ameninţarea cu rachete cu rază lungă de acţiune nu este atât de imediată pe cât se credea anterior, însă Teheranul şi-a accelerat eforturile pentru a obţine o forţă de atac cu rază medie de acţiune, adică între 1.000 şi 3.000 de kilometri.

În luna mai, Iranul a efectuat un test cu rachete cu rază medie de acţiune (aproape 2.000 de kilometri) de tip Sejil, după ce mai făcuse unul la sfârşitul anului 2008.

Vineri, AIEA a anunţat că a fost informată de Iran - într-un mesaj din 21 septembrie - despre construirea unui al doilea centru de îmbogăţire a uraniului, pe lângă cel de la Natanz, din centrul ţării. Preşedintele american Barack Obama, omologul său francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic Gordon Brown au reacţionat, acuzând Teheranul că a ascuns timp de mai mulţi ani acest centru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite