Schimb de focuri în Marea Galbenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două nave, aparţinând Coreii de Nord şi Coreii de Sud au fost implicate într-un schimb de focuri, în apele teritoriale disputate de cele două ţări.

Oficialii sud-coreeni susţin că vasul comunist a deschis primul focul, fără a produce însă nici o victimă. Riposta vasului sud-coreean ar fi provocat pagube ambarcaţiunii comuniste, ce a fost nevoită să se retragă, susţin oficialii de la Seul.

Versiunea Phenianului este diferită. Liderii comunişti susţin că mai multe nave sud-coreene ar fi intrat în apele teritoriale nord-coreene, dar că s-ar fi retras când în zonă a apărut un vas comunist. Cert este că ambele state se acuză reciproc pentru invadarea apelor teritoriale şi pentru deschiderea focului.

Incidentul a avut loc la aproximativ 120 de mile marine de oraşul-port Incheon, la vest de Seul. Schimbul de focuri a avut loc timp de aproximativ două minute, cele două nave aflându-se la o distanţă de aproximativ două mile marine.

După şapte ani

Incidentul este este primul de acest tip, din ultimii şapte ani. Acuzaţiile de încălcare a apelor teritoriale sunt des întâlnite. Astfel, numai în acest an, Seulul a acuzat Phenianul de 22 de ori că ar fi intrat în apele teritoriale ale vecinului său. În 1999 şi 2002, cele două state au pierdut militari în schimburi de focuri care au avut loc în timpul unor incidente similare.

Cele două state nu şi-au stabilit încă graniţa navală, deşi a trecut mai mult jumătate de secol de la sfârşitul războiului din peninsula coreană. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite