Spital judeţean intrat în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii operează cu cratiţe în loc de instrumente medicale
Chirurgii operează cu cratiţe în loc de instrumente medicale

Conturile Spitalului Judeţean Galaţi sunt goale, iar şansele de a primi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt zero. „Am evaluat rezervele şi am văzut că spitalul nu mai poate asigura decât trei zile asistenţa medicală de urgenţă", spune Marin Crăciun, managerul unităţii.

În şedinţa de ieri a Consiliului Administrativ s-a propus închiderea definitivă a spitalului. Ca o soluţie de compromis a fost luată decizia de a se renunţa la internări, excepţie făcând cazurile grave. „Actualii pacienţi vor mai fi ţinuţi trei, patru zile, pe banii lor. Mai mult nu putem", explică doctorul Marin Crăciun.

„Am avut asigurări din partea CAS că ne vor fi decontate 8.000 de cazuri pe ultimele două luni. Am primit bani doar pentru 125 de pacienţi. Noi avem o medie de 5.000 de internări pe lună", spune Dimitru Işfan, directorul medical al spitalului. Iulia Petcu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, explică situaţia: „Avem 48 de miliarde restanţă către spital, dar nu avem niciun ban în cont. Blocajul nu ni se datorează nouă. Nu am primit banii de Casa Naţională."

Farmacia fără pastile

În farmacia spitalului nu mai sunt medicamente. „Avem trei antibiotice şi de vreo cinci zile nu mai sunt seruri. Lipsa de medicamente face ca riscurile în cazul bolnavilor operaţi să fie foarte mari. Dacă nu am ce să-i dau post-operatoriu, degeaba l-am operat. Pleacă din spital, se ameliorează şi după o lună moare din cauza unei pneumonii, pentru că nu am avut ce să-i dau", spune neurochirurgul Corneliu Marinescu.

Pe lista lipsurilor figurează până şi banalul clip sau mai popular, cârlig, folosit la sudarea vaselor de sânge. „S-a rupt vasul de sânge şi scoatem hematomul. După ce scoatem hematomul, la capătul vasului trebuie să fie un clip, un cârlig. Neavând clipurile, noi coagulăm vasul. Coagulând vasul, nu mai dai nicio şansă omului să-şi revină cât de cât. Dacă scapă cu viaţă, el rămâne paralizat. Marele succes al operaţiei este că pacientul rămâne invalid", explică supărat neurochirurgul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite