Şcoala cu toaletă de 1.000 €/mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Hanul Conachi, WC-ul şcolii e în curte, nu are apă curentă, dar a costat o avere. Pentru 25 de metri pătraţi s-au cheltuit 100.000 de lei. Investiţia a fost făcută la sugestia Inspectoratului Şcolar Galaţi, din fondurile Ministerului Educaţiei. Directorul şcolii recunoaşte că banii s-au risipit aiurea.

Toaleta de la şcoala din Hanu Conachi a fost încropită dintr-o platformă betonată, câţiva bolţari şi ceva gresie şi faianţă. Fără apă curentă, tâmplărie adecvată, alimentare cu căldură sau fundaţie. Pe platforma de aproximativ 25 de metri pătraţi se află şase cabine cu WC-uri turceşti.

Astfel arată investiţia făcută la sugestia

Inspectoratului Şcolar Galaţi, din fondurile Ministerului Educaţiei, şi care a fost finalizată la începutul anului 2007. Lucrările la toaleta din fundul curţii au durat şase luni şi au costat aproape 100.000 de lei. Un calcul simplu arată că metrul pătrat de WC a ajuns la 1.000 de euro, adică la fel de mult ca la construcţia unei vile. Chiar dacă nu era directorul şcolii la vremea respectivă, Vasile Bogdan ştie foarte bine ce s-a întâmplat.

„Este clar că aici avem o problemă de proiectare. Nu noi, şcoala, ne-am ocupat de acest proiect, ci Inspectoratul Şcolar, prin intermediul unui inginer de la Serviciul de Investiţii. Clar este că s-au cam risipit banii aiurea", spune directorul Şcolii Gimnaziale din Hanu Conachi.

Inspectorii nu pot fi acuzaţi

Vasile Bogdan ne-a condus la şcoala din celălalt sat al comunei, Fundeni, să ne arate grupul sanitar care s-a construit în acelaşi timp cu cel de la Hanu Conachi. „Acesta a costat puţin peste 160.000 de lei, dar vreau să vă spun că arată cu totul altfel. Nouă cabine, spălătoare cu apă curentă, centrală termică, calorifere, gresie, faianţă peste tot, instalaţie electrică refăcută complet. Totul este modern. Aici a contribuit şi primăria cu ceva bani", spune contabila Centrului Financiar de la Fundeni.

Acolo a lucrat firma SC Select SRL, iar la Hanu Conachi constructorul a fost SC Comtiem SRL, ambele din Galaţi. Şcoala şi Inspectoratul Şcolar au toate documentele necesare şi nu pot fi acuzate de nimic.

Investiţii neverificate

Investiţia de la Hanul Conachi s-a făcut conform Legii nr. 34/2007 privind achiziţiile publice. Această lege are însă şi hibe în sensul că nu întotdeauna cele mai ieftine oferte sunt şi cele mai bune. Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Galaţi admite că în vechea legislatură s-au făcut investiţii masive în învăţământ fără a fi verificate la recepţia finală.

„Dacă se uitau mai bine pe proiecte, vedeau ce porcării urmează să se facă şi eventual blocau investiţiile sau reluau licitaţiile. Din păcate, valul investiţiilor a fost mare şi în multe locuri s-au făcut lucrări de mântuială", spune inspectorul general adjunct de la ISJ Galaţi, Onuţ Atanasiu.

Investiţii-problemă

În ultimii ani, în judeţul Galaţi au fost cheltuite 8,5 milioane de lei pentru şcoli care vor fi închise din cauză că nu mai au elevi. Pe lângă aceşti bani, s-au mai alocat încă 6,5 milioane de lei pentru studii de fezabilitate la proiecte care nu s-au mai realizat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite