Primăria cu „o armată“ de jurişti dă banii pe avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata Doina Udrescu are contract cu Primăria, deşi în instituţie lucrează zece jurişti
Avocata Doina Udrescu are contract cu Primăria, deşi în instituţie lucrează zece jurişti

Municipalitatea plăteşte 6.000 de lei pe lună pe serviciile unei avocate, sumă care acoperă salariile a cinci jurişti angajaţi. Potrivit Curţii de Conturi, Primăria Galaţi figurează printre instituţiile din judeţ cu cele mai mari cheltuieli juridice.

Judeţul Galaţi se plasează pe locul doi pe ţară, după Constanţa, în privinţa cheltuielilor juridice din instituţiile publice în ultimii doi ani, relevă un raport al Curţii de Conturi.

Mai citeşte şi:

Aici sunt banii dumneavoastră! 56 de şefi de lux la Primăria Galaţi

Suplimente salariale preferenţiale la Primărie

Suma se ridică la 22,4 milioane de lei (din care 2,9 milioane cu avocaţi externi, iar restul cu juriştii angajaţi) şi reprezintă 6,7% din plăţile juridice efectuate la nivel naţional. Mare parte din cheltuială aparţine Primăriei Galaţi.

6.000 de lei, „o nimica toată"

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi ia un salariu lunar de 7.729 de lei

Deşi are „o armată" de jurişti angajaţi, Primăria are contract şi cu avocata Doina Udrescu, pe care o plăteşte cu 6.000 de lei pe lună. Colaborarea a început în 2008, printr-un contract de asistenţă juridică pe 7 luni, în valoare de 28.000 de lei. Din 2008 şi până în 2010, onorariul a crescut de la 4.000 de lei la 6.000 de lei pe lună.

Avocata susţine că onorariul încasat de la Primărie e „o nimica toată": „Este adevărat că primesc 6.000 de lei, dar asta înseamnă foarte puţin faţă de munca depusă. Eu muncesc foarte mult pentru banii ăştia. Am foarte multe dosare. De exemplu, în luna septembrie am avut 34 de dosare, iar în octombrie am avut 27 de dosare. Nu mă ocup decât de dosarele cu incompatibilităţi şi cele complexe, cum ar fi cele cu Cartierul Siret, Regionala CFR, SC Siemens", ne-a declarat Doina Udrescu. Obiectul contractului încheiat cu Primăria îl reprezintă „întocmirea lucrărilor cu caracter juridic (contracte, acţiuni, întâmpinări, reprezentarea intituţiei în instanţele de judecătoreşti precum şi a altor autorităţi, consultaţii şi asistenţă juridică)". 

 Conform unui audit al Curţii de Conturi, s-a constatat că între 2008 şi 2009 avocata Doina Udrescu a prestat servicii juridice atât în calitate de avocat, cât şi în calitate de consilier juridic, în baza a două contracte de prestari servicii juridice, dar şi a unui contract individual de muncă. Curtea de Conturi a avertizat că, potrivit Legii nr. 51/1995, exercitarea profesiei de avocat e incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat. Totodată, conform Legii nr. 514/2003, exercitarea profesiei de consilier juridic e incompatibilă cu calitatea de avocat.

Marcel Gurzu, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Primăriei, susţine că onorariul pe care-l primeşte avocata Udrescu este imens, în condiţile în care unul dintre cei zece jurişti angajaţi ia între 700 şi 1.200 de lei.

Prea multe procese pierdute

„Mi se pare aberant să plăteşti unui avocat 72.000 de lei pe an, în condiţile în care are soluţii defavorabile instituţiei în aproximativ 70% din cazuri. Majoritatea proceselor pe care le are doamna Udrescu sunt cu sindicatul, deoarece primarul refuză să ne pună la dispoziţie anumite informaţii. Un jurist din Primărie are 250 de dosare pe an", susţine Gurzu.

Primarul Dumitru Nicolae spune că avocata Udrescu îi este de mare folos: „La noi, de fiecare dată când Primăria a avut un proces derulat la Galaţi, l-a pierdut pe baza juriştilor noştri. Când l-am strămutat la Braşov sau Ploieşti, l-am câştigat."

"Primesc un salariu de 6.000 de lei, dar înseamnă foarte puţin faţă de munca depusă."
Doina Udrescu avocată

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite