Contabili de şcoală cu leafă de ştab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felicia Grosu este contabilă la Liceul de Marină şi este plătită lunar cu  4.327 lei, sumă care o depăşeşte pe cea primită de directorul şcolii. Inspectoratul şcolar, dar şi directoarea liceului spun că salariul Feliciei Grosu este de 1.700 de lei, la care se adaugă diverse sporuri consistente.

Sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi că li s-au tăiat sporurile, spun că acelaşi lucru ar fi trebuit să se întâmple şi cu personalul nedidactic din învăţământ. În caz contrar, se creează situaţii aberante, ca, de pildă, un contabil de liceu, care are o activitate redusă într-o unitate de învăţământ, să câştige mai mult şi decât directorul şcolii.

„Să nu se supere personalul nedidactic, dar eu cred că schema de salarizare din învăţământ, aşa cum este acum, este gândită prost. Salariile cele mai mari din învăţământ ar trebui să le aibă cei care muncesc cu copiii, adică dascălii, nu cei care lucrează cu hârtiile", a declarat Constantin Ciosu, preşdinte al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Diferenţa, din sporurile încasate

De pildă, Felicia Grosu (48 de ani) s-a angajat ca şi contabil la Liceul de Marină din Galaţi în urmă cu 15 ani. Între timp, în 2002, a ajuns contabil-şef şi are un salariu de încadrare de 1.700 de lei. În luna martie, salariul încasat de aceasta a depăşit însă 4.000 de lei. „Pot să vă spun că salariul meu brut, pe luna martie, este de 4.327 de lei, cu tot cu sporuri", a precizat Felicia Grosu. În aceeaşi lună, directorul Grupului Şcolar de Marină, Maria Bleoancă a plecat acasă cu un salariu brut de 3.972 de lei, cu 350 de lei nai puţin faţă de contabila-şefă.

„Am aflat şi eu cu stupoare despre această anomalie şi am verificat anul acesta de mai multe ori legalitatea celor două salarii. Rezultatul? Asta-i legea. Totul este perfect legal", a declarat directoarea liceului Maria Bleoancă.

Diferenţa între cele două lefuri vine din sporurile încasate. Astfel, contabila primeşte un spor de CTF (control financiar de prevenţie), care ajunge la 25%, spor de fidelitate, pentru că are peste 10 ani vechime la Liceul de Marină, şi indemnizaţie de conducere de 40%, faţă de 35% cât primeşte directorul.

„Aşa este legea"

Pentru cadrele didactice, sporul de fidelitate a fost inclus în baza de calcul. „Este o aberaţie ce se întâmplă cu salariile noastre. Am ajuns să primim salarii mai mici decât personalul auxiliar. Nouă ni s-au tăiat sporurile, lor nu", a declarat însă profesoara Mioara Popa, de la Liceul „Dunărea". Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt mai resemnaţi. „Aşa e legea. Nu putem să facem altfel!", a spus inspectorul general şcolar Doru Răzmeriţă.

Felicia Grosu spune însă că salariul primit ar fi putut ajunge chiar la o sumă mai mare, dacă ar fi intrat în vigoare o altă lege. „Dacă s-ar fi pus în aplicare Legea 221/2008, cu privire la majorarea salariilor personalului din învăţământ, atunci aş fi ajuns la aproape 6.000 de lei", a precizat contabila. Potrivit aceleiaşi legi, directorul liceului ar fi ajuns şi la un salariu de 5.300 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite