Ani de liceu cu emoţii după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din penitenciar încep luni şcoala
Elevii din penitenciar încep luni şcoala

La cererea mai multor deţinuţi, Inspectoratul Şcolar Galaţi va înfiinţa, de luni, o clasă de liceu la penitenciar. „Bobocii” din clasa a IX-a vor studia 11 materii, printre care engleza, franceza, latina, fizica şi ştiinţele sociale.

„Aveam solicitări din partea unor deţinuţi pentru înfiinţarea unei clase de liceu. Voiau să-şi mai umple timpul cu activităţi utile, aşa că le-am creat posibilitatea să urmeze astfel de cursuri, la «frecvenţă redusă»", declară inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Pentru această clasă s-au „calificat" 12 deţinuţi. Din cei 1.000 de „locatari" ai închisorii gălăţene, doar aceştia au adus documentele pentru înmatricularea în primul an de liceu.

Cursurile vor fi predate de profesorii de la Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi". „Liceul nostru era printre puţinele din oraş care aveau în programă de ştiinţe sociale, aşa că am decis să luăm noi în custodie această clasă", explică Adrian Diacănu, directorul de la Asachi. 

Cei mai mulţi dintre profesori au acceptat provocarea din curiozitate. Doar unul a mai predat fizică în penitenciar, dar la gimnaziu. „Nu ne temem, pentru că, fiind singura clasă care va avea activităţi după-amiaza, poliţiştii vor fi cu ochii pe deţinuţi", spune directorul liceului.

Şcoală la 44 de ani

Cel mai tânăr „elev" are puţin peste 20 de ani, iar cel mai în vârstă are 44. Liceenii deţinuţi vor avea cinci săptămâni de cursuri pe semestru. Ei vor învăţa 20 de ore pe săptămână, desfăşurate între orele 14.00 şi 18.00. Profesorii vor fi primi bani în plus la „plata cu ora".

Potrivit unui protocol între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţiei, învăţământul din Penitenciare este considerat unul special, motiv pentru care dascălii primesc 15% spor la orele efectuate după gratii.

Dacă vor reuşi să ajungă cu bine la sfârşitul celor patru ani de liceu, absolvenţii din penitenciar vor susţine examenul de Bacalaureat ca orice alt licean. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite