A traversat înot Prutul ca să scape de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un adolescent de 15 ani din Republica Moldova a decis să ia viaţa în piept şi să-şi câştige existenţa în România. Ajuns pe malul românesc, băiatul a încercat să-şi caute de muncă la o stână, dar după ce a mers pe jos aproape 50 de kilometri, a fost prins de poliţişti.

Poliţiştii de la Transporturi au reţinut vineri seară un puşti în vârstă de 15 ani, din Republica Moldova, care mergea de-a lungul căii ferate din apropierea lacului Brateş. Copilul, pe nume Valeri Bălănel, a plecat de acasă, în urmă cu mai bine de o săpămână. Spune că s-a dus la scăldat şi pe malul Prutului i-a venit ideea să fugă în România ca să scape de sărăcie găsindu-şi un loc de muncă. Aşa că a traversat râul înot şi a ajuns pe malul românesc, în apropierea comunei Oancea. De acolo a pornit pe jos, încotro a văzut cu ochii.

Crescut de un unchi

Nu a ajuns prea departe pentru că a fost văzut de poliţişti, care l-au reţinut. Puştiul, îmbrăcat cu haine jerpelite, era obosit şi dezorientat. El le-a povestit poliţiştilor că a primit mâncare de la un cioban, la care a vrut să muncească. Nu a zăbovit însă prea mult la stână. Îl chinuia dorul de casă, aşa că s-a gândit să facă drumul înapoi, tot înot. „Mi s-a făcut dor de casă şi de surorile mele. Am mers destul pe jos, iar ai mei nu mai ştiu nimica de mine", a spus copilul.

Valeri provine dintr-o familie dezorganizată şi locuieşte împreună cu unchiul şi cele două surori ale sale în satul Colibaşi, situat la numai câţiva kilometri de graniţa pe care n-a mai trecut-o niciodată până vineri. A sperat că în România ar putea să facă rost de bani pentru a-şi ajuta unchiul şi cele două surori, care sunt săraci şi înglodaţi în datorii. „Mama e plecată de mai bine de un an la Moscova şi lucrează acolo într-un bar, iar de tata nu mai ştiu nimic de mai bine de şapte ani, de când a divorţat de mama", a povestit adolescentul.

Se întoarce acasă

În momentul în care a decis să treacă în România, Valeri nu s-a gândit nicio secundă că ar putea să aibă probleme cu legea.

„Nu stiu ce fel de probleme aş putea să am. Eu pur şi simplu voiam să muncesc, nu să dau în cap cuiva. Nu vreau probleme. Sper să se rezolve situaţia şi să ajung cât mai repede acasă", a mai spus Valeri. „În acest moment, el se află în custodia noastră, pentru cercetări, iar următoarele zile se va dispune soluţia legală", a declarat subcomisarul Ştefan Constandache, şeful Biroului Judeţean Poliţiei Transporturi Feroviare Galaţi. Băiatul se va întoarce zilele următoare în Republica Moldova.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite