Sporuri pentru haine la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control al Curţii de Conturi arată că suplimentele salariale încasate de către directorii din Primăria Galaţi în 2006-2008 sunt ilegale. Primăria a contestat raportul în instanţă. Liderul de sindicat Viorel Gurzu apreciază că sumele acordate ilegal şefilor din Primăria Galaţi se ridică la un milion de euro.

Potrivit unui raport al ­Curţii de Conturi a României, sporurile salariale încasate de directorii şi şefii de serviciu din Primăria Galaţi, în perioada 2006-2008, sunt ilegale, deci trebuie returnate.  Actul de control, finalizat în noiembrie 2010, nu stabileşte suma exactă alocată de la bugetul de stat, urmând ca aceasta să fie stabilită în perioada următoare.

Totuşi, liderul de sindicat din Primăria Galaţi, Viorel Gurzu, susţine că este vorba de aproximativ un milion de euro. „Este complicat de calculat, pentru că nu toată lumea a luat sporuri. După socotelile mele însă, suma plătită este de circa un milion de euro", a declarat Gurzu.

Sporuri fără număr

În actul Curţii de Conturi sunt enumerate sporurile care au fost alocate fără a fi prevăzute în lege sau care au fost acordate fără a fi îndeplinite condiţiile legale: spor de calculator (15%), spor de dispozitiv (25%), prima pentru pensionare (1-3 salarii medii brute pe economie), indemnizaţie de hrană (10 lei net pe ziua lucrată), suma pentru procurarea unei ţinute decente (un salariu mediu brut), indemnizaţie de înmormântare (trei salarii medii brute) şi prima pentru ziua de naştere (un salariu brut pe economie).

Reprezentanţii Primăriei susţin că ei au acordat legal toate suplimentele. „Ne judecăm cu Primăria. Să vedem ce vor decide judecătorii", a spus directorul Camerei de Conturi Galaţi, Constantin Afanase. El a mai precizat că Primăria are obligaţia să stabilească valoarea prejudiciilor şi să dispună măsurile legale pentru recuperarea acestora.

„Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani", a explicat Afanase. Termenul stabilit de ­Curtea de Conturi pentru calcularea sumelor încasate ilegal şi recuperarea lor este 31 martie 2011.

Şefii, primii la luat sporuri

Nu toţi cei 500 de angajaţi ai Primăriei din Galaţi sunt bănuiţi că au primit mai ­mulţi bani decât li s-ar fi cuvenit. Fruntaşi la luat sporuri au fost şefii din Primărie. De pildă, consilierii juridici şi secretarul instituţiei au primit sporuri de mobilitate (25% din salariu) şi de confidenţialitate (25% din salariu), deşi, spune Curtea de Conturi, acestea erau trecute în fişa postului şi erau printre îndatoririle obişnuite de serviciu.

De asemenea, potrivit instituţiei de control, au fost efectuate plăţi ilegale pentru personalul implicat în managementul proiectelor derulate din fonduri comunitare nerambursabile. De aceste sporuri au beneficiat 20 de funcţionari publici, toţi cu funcţii. Ca şi în situaţia anterioară, explicaţia Curţii de Conturi este că persoanele beneficiare nu au făcut nimic în plus faţă de atribuţiile stabilite prin fişa postului şi nici nu au fost implicate în scrierea şi implementarea proiectelor, aşa cum prevede legea care stabileşte sporurile.

Deşi Primăria a refuzat să se comunice oficial numele beneficiarilor, a făcut acest lucru sindicatul angajaţilor. „Sporuri de proiecte europene au fost încasate şi de directorii Viorel Mancaş, de la Serviciul de Informatizare, Doina Stamate, director economic, şi Daniela Uzuneanu, de la Resurse Umane. Ei au făcut un curs  de management de cinci zile. Nu au studii de specialitate", a declarat liderul de sindicat Marcel Gurzu.

Contactată telefonic, Doina Stamate, directorul economic al Primăriei, a admis că a primit sporul pentru proiecte europene, dar susţine că totul s-a făcut legal.

Primăria contestă

Raportul Curţii de Conturi nu a fost acceptat de Primăria Galaţi, care a contestat concluziile acestuia în instanţă. Dosarul este pe rolul Tribunalului Galaţi, secţia de Contencios Administrativ, primul termen urmând să se judece în luna februarie.

Top cinci salarii în Primărie

-Printre beneficiarii de sporuri ilegale se numără şi cei mai bine plătiţi din Primăria Galaţi. Iată ce salarii au încasat ei în anul 2009, potrivit propriilor declaraţii:
-Elena Lovin, director fiscalitate -  95. 447 de lei/an  (circa 8.000 de lei pe lună net);
-Doina Stamate, director economic - 89.771 de lei /an (circa 7.500 de lei pe lună net);
-Costel  Hanţă, director Direcţia Programe - 76.386 de lei/an (circa 6.500 de lei pe lună net);
-Viorica Palade, director Direcţia Administraţie Publică Locală  - 70.416 lei/an;
-Viorel Mancaş, director Serviciu Informatizare - 70.154 de lei/an.
-Primarul Dumitru Nicolae are un salariu anual net de 50.000 de lei (circa 4.300 de lei lunar).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite