Microbii sunt aduşi în spitale cu sacoşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că vizitatorii care aduc de acasă mâncare, pansamente, seringi şi medicamente pentru bolnavi sunt responsabili pentru majoritatea infecţiilor din unitatea sanitară. În primele patru luni din 2010, în spitalele gălăţene au fost raportate 16 infecţii grave intraspitaliceşti, ceea ce plasează Galaţiul printre judeţele cu cele mai mari probleme.

Autorităţile sanitare admit că este posibil să fi fost raportate doar infecţiile foarte grave, formele uşoare fiind trecute cu vederea. „Este greu de apreciat când apare o infecţie nosocomială, mai ales dacă simptomele sunt asemănătoare cu cele ale bolii în tratament", spune medicul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Secţia de boli infecţioase a Spitalului Județean Arad este ”infectată”

În această perioadă, în toate spitalele gălăţene se desfăşoară controale, pentru a se stabili cât de mare este riscul infectării pacienţilor internaţi „cu microbi de spital". Rezultatele controalelor nu sunt însă tocmai cele anticipate prin prisma infecţiilor raportate. „După prima zi de control (luni n.r.) nu s-au înregistrat abateri majore", afirmă dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Dau vina pe chinezi!

Totuşi, directorul DSP recunoaşte că este posibil ca pe pereţi sau pe pardoseală să se dezvolte germeni rezistenţi, tipici pentru infecţiile intraspitaliceşti. „O să vedem în zilele ce urmează", spune Boldea.

Principala cauză a infecţiilor intraspitaliceşti este, în viziunea autorităţilor sanitare, folosirea unor materiale medicale (pansamente, comprese, instrumentar de unică folosinţă) de o calitate atât de slabă, încât sunt periculoase.

„Din cauza legislaţiei, care impune ca aprovizionarea spitalelor publice să se facă prin licitaţie strict pe criteriul celui mai mic preţ, se cumpără şi se utilizează materiale sanitare fabricate în India, Pakistan sau China, care pun în pericol sănătatea pacienţilor", spune doctorul Boldea. Acesta admite însă că şi încărcătura microbiană din clădirile în care funcţionează spitalele este foarte mare.

O altă cauză a infecţiilor intraspitaliceşti, din punctul de vedere al inspectorilor sanitari, are legătură cu vizitele rudelor celor internaţi. Tot autorităţile recunosc însă că fără aceste vizite bolnavii ar rămâne fără medicamente, fără materiale sanitare, fără hrană, pe care sistemul sanitar nu le poate asigura.

„Păi, dacă nu-i duc eu, nu moare?"

„Aparţinătorii care vin să aducă seringi şi mâncare bolnavilor pot aduce cu ei şi anumite boli", afirmă  Liliana Moise, inspector şef în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat Galaţi.

Maria Popoiu, din Galaţi, are mama internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi îi duce periodic medicamente. „Cu ce-i dau ăia, moare, biata de ea. Baza e la medicamentele pe care le cumpăr eu şi i le duc", spune femeia.

Dincolo de acest caz, autorităţile sanitare recunosc că dacă spitalele ar interzice aceste „importuri", atunci bolnavii nu ar avea cu ce să fie trataţi, deoarece bugetele unităţilor medicale sunt deja la limită. „Se ştie că nu stăm deloc bine cu banii", a declarat directorul DSP.

Bacil în apa de la Urologie

Apa de la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Craiova este contaminată cu bacilul piocianic, o bacterie rezistentă la antibiotice, care produce infecţii respiratorii, urinare şi boli de piele. O confirmă testele făcute de Serviciul de Epidemiologie. Medicii susţin că şi-au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea bacteriei, însă pacienţii sunt reticenţi.

Directorul Spitalului Judeţean din Craiova, Florin Petrescu, a precizat că, de fapt, au fost prelevate mai multe probe, însă doar una singură a ieşit pozitivă. „Am luat toate măsurile şi am stabilit ca în sala de operaţie de la Secţia Urologie să se folosească doar apă distilată şi ser fiziologic. Bacilul piocianic, care a fost depistat, poate produce infecţii urinare.

Maternitatea de la Spitalul Universitar din Bucureşti a fost închisă ieri din cauza numărului mare de microbi. „Aici nu este vorba de infecţii nosocomiale sau de bacterii, dar trebuie să faci curat, tocmai pentru a preveni riscuri", a declarat dr. Bogdan Popescu, purtător de cuvânt al Spitalului Universitar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite