Eclipsă de soare, în direct pe plasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2011 începe în forţă pentru pasionaţii de astronomie. În dimineaţa de 4 ianuarie ei vor putea urmări o eclipsă parţială de soare, vizibilă de pe întreg teritoriul României.

Cu acest prilej, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a pregătit publicului o premieră, urmărirea live pe un ecran cu plasmă a momentelor eclipsei.

VIDEO/Vezi aici live evoluţia eclipsei de soare

„O altă premieră se referă la faptul că publicul va putea observa eclipsa printr-o lunetă SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 de milimetri, achiziţionată din fonduri europene şi unică în România", a explicat Florin Matei, purtătorul de cuvânt al complexului.

Potrivit astronomului Ovidiu Tercu, „această eclipsă parţială va fi una dintre cele mai mari vizibile din România pentru perioada următorilor 15 ani, ceea ce face să fie un moment unic. În faza maximă pentru Galaţi soarele va fi acoperit în proporţie de 68,5%".

Protejaţi-vă ochii!

Momentele evenimentului astronomic pentru partea de Est a ţării vor fi următoarele: începutul eclipsei parţiale va fi la ora 9.11, faza maximă la ora 10.40 şi sfârşitul eclipsei la ora 12.13.

În faza maximă, soarele va fi acoperit în proporţie de 68,5%,  magnitudinea eclipsei fiind de 0,761. Observatorul astronomic de la Galaţi este singurul din România prevăzut cu un acoperiş retractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey - Chretien.

Pentru a observa fenomenul în condiţii de siguranţă, specialiştii recomandă protejarea ochilor cu ajutorul filtrelor optice speciale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite