Gabriel, câştigător în lupta cu obezitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel, câştigător în lupta cu obezitatea
Gabriel, câştigător în lupta cu obezitatea

Copilul a fost abandonat când avea şapte ani şi cântărea 100 de kilograme

De un an, micuţul este internat la Centrul pentru Persoane cu Dizabilităţi şi se bucură de viaţa de copil.

Pe 6 februarie, Gabriel a împlinit 8 ani. Şi-a sărbătorit ziua în unul dintre centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. A avut tort, prăjituri, suc şi foarte mulţi prieteni alături de el, care i-au cântat „La mulţi ani".

„A fost o zi frumoasă. Niciodată nu a fost atât de frumos. Mama nu mi-a cântat niciodată de ziua mea şi nu am avut prieteni", spune Gabriel. Băiatul a fost internat în urmă cu un an la Centrul pentru Persoane cu Dizabilităţi. Pe atunci cântărea aproape 100 de kilograme.

A dat jos 35 de kilograme într-un an

„Urca scările foarte greu. Gâfâia la fiecare treaptă. Chiar la început, nici nu aveam hăinuţe cu ce să îl îmbrăcăm. Chiar dacă aici sunt şi persoane adulte, nicio haină nu îl încăpea", îşi aminteşte Marius Pohoaţă, directorul centrului. Într-un an, băiatul a reuşit să slăbească 35 de kilograme. „Gabriel a cooperat foarte bine. Şi-a dorit şi el să slăbească. Nu mănâncă nimic deosebit faţă de ceilalţi copii, dar nu a cerut niciodată o porţie în plus pentru că nu s-a săturat. Nu îi dăm însă cartofi prăjiţi cu pâine sau orez cu pâine şi în plus mănâncă şi foarte multe fructe", a explicat Pohoaţă.

De când este internat în Centrul pentru Persoane cu Dizabilităţi, Gabriel a primit o singură dată vizita mamei sale. S-a bucurat enorm când şi-a întâlnit părintele. I-a arătat cât de cuminte este şi cât de mult îşi doreşte să fie un copil normal. Acum mama lui face demersuri pentru a-l lua de Paşte acasă.

„Depinde de verdictul pe care îl vor da angajaţii Primăriei din Tudora. Dacă ei vor decide că mama merită să îl aibă acasă, Gabriel îşi va petrece sărbătorile în familie", a precizat Marius Pohoaţă. Gabriel este al şaselea copil al unei femei din comuna Tudora, care locuieşte singură într-o casă care nici măcar nu este racordată la reţeaua de electricitate. Pe toţi cei şase copii femeia i-a predat statului.

Îi place mult să meargă la şcoală

Viaţa micuţului Gabriel s-a schimbat radical de când a devenit elev. Cântă, se joacă, zâmbeşte, se bucură de fiecare clipă pe care o petrece alături de colegii şi dascălii lui. Chiar dacă încă întâmpină mari dificultăţi în a se adapta la noul stil de viaţă şi nu reuşeşte să ţină pasul cu ceilalţi copii, pentru Gabriel şcoala a devenit un motiv de fericire.

„Elevul este inclus într-un program de consiliere psihologică, beneficiază de asistenţă din partea psihologului şi a profesorului de sprijin pentru o bună integrare, adaptare în grupul de elevi", a spus Manuela Hriscu, psihologul Şcolii numărul 3, unde învaţă Gabriel.

Boli asociate cu obezitatea

Diabet, cardiopatie, pancreatită, probleme ortopedice, respiratorii şi cardiovasculare, sunt doar câteva dintre bolile preponderent întâlnite la copiii obezi. Gabriel a colaborat însă foarte bine cu specialiştii nutriţionişti din cadrul Centrului pentru Persoane cu Dizabilităţi, iar acum riscul apariţiei acestori afecţiuni este mic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite