Ministrul Educaţiei se îndoieşte că sunt 800 de profesori contestatari la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Funeriu respinge acuzaţiile cadrelor universitare de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, care spun că noua lege a educaţiei încalcă autonomia universitară.

„Nu ne putem juca cu o lege atât de importantă ca legea educaţiei naţionale. Nu este întâmplător că această acţiune vine dintr-o universitate a cărei conducere este membră a unui partid de opoziţie. Mă refer la domnul Andrei Marga, care e acum în PNL. Dacă există o asemenea scrisoare, eu vreau să văd toate semnăturile tuturor profesorilor”, a spus Funeriu.
Acesta mai spune că rectorii, sindicaliştii şi toţi cei care spun că legea nu e bună pot să demonstreze că sunt soluţie a problemei şi nu parte a problemei.

Citiţi ce spune ministrul Funeriu despre cui serveşte şcoala

Peste 800 de cadre didactice de la UBB Cluj-Napoca cer retragerea proiectului Legii educaţiei 2010, pe motiv că încalcă autonomia universitară şi politizează conducerile universităţilor. În comunicatul protestatarilor, se arată că, dincolo de "carenţele evidente, de viziune, de concepţie, de redactare, de limbaj, se impune luarea în considerare, de către autorităţi, a câtorva obiecţii de fond, profund întemeiate, la adresa acestui proiect".

Care sunt schimbările aduse de viitoarea lege a educaţiei în universităţi:

"În locul unui sistem bazat pe autonomie universitară, proiectul aduce un sistem centralist şi puternic birocratizat. Rolul şi locul, cu totul marginal, rezervat în proiect reglementărilor concrete privitoare la cercetarea ştiinţifică contravine flagrant ideii unor universităţi consacrate prin misiunea educativă şi ştiinţifică deopotrivă. Ar trebui luat în seamă faptul că orice societate din era postbelică s-a modernizat folosindu-se de universităţi, sprijinindu-le şi dezvoltându-le pe acestea, înainte de toate sub aspectul capacităţii de dezvoltare ştiinţifică. Cine minimalizează importanţa cercetării ştiinţifice se condamnă la înapoiere", au subliniat cadrele didactice ale UBB.


Urmăreşte pe www.adevarul.ro principalele schimbări pe care le aduce legea educaţiei naţionale pentru elevi, profesori şi părinţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite