Fundaţiile lui Năstase, somate să restituie mobilierul lui Nicolae Titulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a României solicită judecătorilor să oblige două fundaţii conduse de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, să restituie patru piese de mobilier care au aparţinut

Muzeul Naţional de Istorie a României solicită judecătorilor să oblige două fundaţii conduse de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, să restituie patru piese de mobilier care au aparţinut fostului ministru de externe Nicolae Titulescu.

Soarta biroului celebrului om politic a fost decisă prin HG 784/2002 dată de Adrian Năstase, prin care se stabilea că Fundaţia Europeană "Nicolae Titulescu" urma să-l administreze în următorii 49 de ani.

Biroul a dispărut din scripte 20 de ani

În cererea de chemare în judecată, MNIR arată că, în 1978, la solicitarea Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI) a împrumutat, pentru o perioadă de doi ani, patru piese de mobilier care au aparţinut lui Titulescu: un birou din două corpuri, biblioteca din lemn şi două fotolii de piele.

La solicitarea ADIRI, împrumutul a fost prelungit până în decembrie 1985. Despre soarta biroului nu s-a mai interesat nimeni, timp de 20 de ani, până în iunie 2006, când MNIR se adresează RAAPPS şi cere restituirea. Regia refuză să înapoieze mobila, dar explică că obiectele se află expuse în biroul istoric din sediul Fundaţiei Europene "Nicolae Titulescu". RAAPPS mai explică că prin HG 524/2001 este aprobată transferarea fostului sediu al ADIRI, proprietate publică, şi a bunurilor mobile din administrarea MAE în cea a RAAPPS, iar prin HG 784/2002, imobilul şi toate bunurile sunt date în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, Fundaţiei Europene "Nicolae Titulescu". Fundaţia Titulescu are sediul în acelaşi imobil cu ADIRI. Muzeul de Istorie şi-a motivat cererea de restituire prin Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, Legea privind proprietatea publică, Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă.

MNIR: "Trebuie motive temeinice pentru transfer"

Avocaţii MNIR arată că este nevoie de motive temeinice pentru a se lua dreptul de administrare al obiectelor şi nu este de ajuns o simplă hotărâre de guvern. "Nu înţelegem cum au putut fi transferate pur şi simplu în administrarea RAAPPS fără acordul nostru şi fără o bază legală", arată MNIR. Ei susţin că dispoziţiile legale sunt clare în sensul restituirii obiectelor împrumutate la expirarea duratei împrumutului şi la solicitarea proprietarului. Contactat telefonic, Adrian Năstase ne-a declarat că reprezentanţii Fundaţiei nu s-au opus restituirii către muzeu a biroului lui Titulescu. "Este o chestiune mai curând birocratică", ne-a precizat deputatul.

Guvernul Năstase, darnic cu Fundaţia

În acest moment, el este, potrivit declaraţiei de interese, preşedintele Fundaţiei Europene "Nicolae Titulescu" (preşedinte de onoare 1992-2005) şi al ADIRI (vicepreşedinte 1990-2003). În perioada guvernării Adrian Năstase, Fundaţia Europeană "Nicolae Titulescu" a beneficiat de mai multe HG favorabile şi de sponsorizări din bugetul de stat. Spre exemplu, prin HG 602/2002, Fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică şi astfel scapă de plata impozitului pe venit şi a unei eventuale retrocedări. De asemenea, prin HG nr. 754/2002, privind finanţarea unor proiecte pentru promovarea imaginii externe a României, îi este alocată suma de 2,281 miliarde de lei, din bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru finanţarea Proiectului "Nicolae Titulescu - vizionar şi precursor al construcţiei Europei Unite". Până în prezent, potrivit datelor de pe site-ul Fundaţiei, în cadrul Programe naţionale ale editării de documente Nicolae Titulescu, Adrian Năstase a scris "Titulescu - contemporanul nostru", 2002. Sub egida Fundaţiei, el a mai semnat "Victoria normalităţii - Construirea României europene", 2004, "Rolul doctrinei în evoluţia dreptului internaţional", 2006, şi mai recent "România după Malta, 875 de zile la Externe. Vol. 1-2 (28 iunie - 31 decembrie 1990", 2006). Adrian Năstase consideră că proiectele au ajutat la promovarea imaginii României şi că "cineva trebuia să semneze acele hotărâri de guvern".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite