Funcţionarii primăriei din Iaşi, pe post de exponate în muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sefii Primăriei Iaşi au decis ca Palatul Roznovanu, sediul în care îşi desfăşoară activitatea municipalitatea, să fie deschis sâmbăta şi duminica vizitatorilor români şi străini.

Sefii Primăriei Iaşi au decis ca Palatul Roznovanu, sediul în care îşi desfăşoară activitatea municipalitatea, să fie deschis sâmbăta şi duminica vizitatorilor români şi străini. Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, este de părere că "istoria clădirii ar interesa turiştii".
Astfel, de la finele acestei săptămâni, grupurile de turişti vor putea vizita gratuit primăria. "Un cunoscător al istoriei Palatului va face o prezentare a clădirii", a declarat Nichita. Primarul Iaşiului nu doreşte însă ca vizitatorii să poată intra în cabinetul său, refăcut recent ca în vremea în care era folosit de Regele Ferdinand. "Eu muncesc şi nu pot să îmi întrerup activitatea, dar, dacă vor exista solicitări, voi accepta", a mai adăugat Nichita. În schimb, funcţionarii care vor fi în birouri vor fi nevoiţi să accepte rolul de exponate de muzeu, pentru ca vizitatorii să nu rămână cu amintiri neplăcute. Actualul sediu al primăriei, fostul Palat Roznovanu, a fost folosit ca reşedinţă temporară a familiei regale, o parte din spaţiu fiind alocat autorităţilor locale. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei, mai ales în primul război mondial, între 19161918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucureşti. În încăperea în care se află acum cabinetul primarului îşi avea biroul Regele Ferdinand, iar în actuala sală de şedinţe s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite