Funcţionarea a trei reactoare nucleare, prelungită de Belgia până în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarea a trei reactoare nucleare, prelungită de Belgia până în 2025
Funcţionarea a trei reactoare nucleare, prelungită de Belgia până în 2025

Belgia a decis să prelungească cu zece ani, până în 2025, viaţa celor mai vechi trei reactoare nucleare, atât pentru a preveni problemele de livrare, cât şi pentru a redresa bugetul federal, conform căruia producătorii vor trebui să contribuie, anual, cu sume cuprinse între 215 şi 245 milioane de euro, în perioda 2010 - 2014, transmite, marţi, EFE.

Ministerul pentru Energie a emis un comunicat în care precizează că sumele de bani ar trebui să vină de la compania francezeă GDF Suez, care a concesionat centralele prin intermediul Companiei electrice Electrabel.

GDF a considerat drept "constructivă" decizia guvernului belgian şi a dat asigurări, printr-un comunicat dat publicităţii, că negocierile vor fi finalizate cât de repede posibil.

După cum a publicat, ziarul De Tijd, compania franceză a ameninţat, la începutul acestei luni, că va abandona negocierile în Belgia în cazul în care va fi supusă unor presiuni bugetare excesive, aşa cum a avertizat ambasadorul belgian la Paris, prin intermediul poştei electronice a guvernului federal.

Decizia de a prelungi folosirea celor trei centrale nucleare a fost luată cu o zi înainte ca primul ministru belgian, Herman Van
Rompuy, să prezinte, marţi, în parlament, bugetul său pentru anul viitor.

Două dintre reactoare se află în vecinătatea oraşului Anvers (nivelele Doel 1 şi 2), iar al treilea în Tihange, în sud-estul ţării (Tihange 1), iar închiderea sa era prevăzută pentru anul 2015.

Ministrul belgian al energiei, Paul Magnette, s-a arătat în favoarea menţinerii activităţii, după ce o comisie de experţi i-a înmânat un raport în care se precizează viitorul energetic al ţării.

Textul susţine că se impune elaborarea unui plan care să garanteze scăderea consumului de energie cu 15 la sută până în anul 2020, iar la acea dată energiile regenerabile să reprezinte 13 la sută din consumul total al ţării

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite