Speriaţi de majorarea TVA, românii au golit rafturile din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înainte de majorarea TVA, oamenii au dat iama în rafturile magazinelor cu alimente. Ieri, comercianţii se întreceau în oferte. Hipermarketurile erau, ieri,  pustii,  iar preţurile crescuseră, în medie, cu 4,2 la sută.

Mii de oameni s-au îngrămădit, miercuri, la marile magazine din Bucureşti să îşi facă aprovizionarea, înainte de creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).

Boc: Măsura reducerii TVA la alimentele de bază este nesustenabilă, deocamdată

Bucureştenii, dar şi cei care erau doar în trecere prin Capitală cumpărau tot ce puteau pune în coşuri şi cărucioare, astfel că, până seara, rafturile cu produsele de bază, greu perisabile, s-au golit. La mare căutare erau zahărul, uleiul şi produsele de îngrijire zilnică.

„Sunt din Ploieşti, dar am venit aici pentru că eram în trecere prin Bucureşti şi este posibil să nu mai ajung la hipermarketul din oraşul meu. Au anunţat că azi se închide devreme. Am cumpărat pentru toată familia, mai ales zahăr, pentru că este sezonul dulceţurilor", a spus Aurel Cozma, un ploieştean care luase deja trei baxuri de zahăr.

Linişte după majorare

Ieri, hipermarketurile erau aproape goale. Doar angajaţii, foarte preocupaţi să termine aplicarea noilor etichete pe produse, mai alergau printre rafturi. Câţiva cumpărători au venit totuşi să se aprovizioneze deoarece, la unele magazine, în ciuda creşterii TVA, anumite produse se vindeau tot la preţul „vechi".

Explicaţia oferită de vânzători a fost aceea că, întrucât formalităţile necesare modificării preţurilor sunt foarte complicate, conducerea magazinului a preferat să lase produsele ieftine la preţul vechi şi să suporte din propriul beneficiu creşterea TVA.

Comercianţii care au recunoscut că au mărit deja preţurile au încercat să atragă puţinii clienţi organizând degustări de alimente şi lansând oferte promoţionale de genul "cumperi două produse cosmetice, câştigi garantat o pereche de papuci de plajă".

 Alte magazine au pus însă afişe care avertizau că preţurile din cataloagele promoţionale includ TVA de numai 19 la sută, iar clienţii trebuie să fie pregătiţi să plătească la casă produse cu TVA de 24 la sută. Fenomenul scumpirii din cauza creşterii TVA ni-l explică simplu o casieră: "Un produs care costa ieri 100 de lei, de astăzi costă cu cinci lei mai mult. Dar oamenii vor cumpăra şi aşa, că n-au încotro". 

Calculele noastre arată că majoritatea preţurilor au crescut doar cu 3,9 - 4,2 la sută, iar unele produse sunt încă la preţul vechi. De referinţă au fost magazinele Carrefour, Metro şi Selgros.

Ţigări mai scumpe cu până la un leu

Producătorii au scumpit de ieri ţigaretele cu aproximativ un leu pe pachet, ca urmare a majorării TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale.

„Acum două săptămâni anunţaserăm pentru 1 iulie o creştere de 0,40 de lei pe pachet, dar recentele modificări legislative ne-au determinat să reconsiderăm decizia. Astfel, brandurile cele mai ieftine, Ronson şi More, vor costa 9,9 lei pachetul, iar cele mai scumpe, Sobranie, 30 de lei.

Un pachet de Camel va fi 10,90 de lei, iar unul de Winston, 10,30 de lei", a declarat, pentru „Adevărul", Gilda Lazăr, director al producătorului JTI.

Micii pieţari nu au mărit preţurile

În pieţele de cartier, preţurile au rămas pe loc  Foto: M. Iliescu

image

Într-o piaţă de cartier din Bucureşti, Elena Şerban din satul Nuci vindea, ieri, morcovii cu 3 lei kilogramul, ceapa şi roşiile cu 2,50, iar cartofii cu 2 lei:

„Lăsăm şi mai ieftin, ce să mai spui când vine o bătrână cu punga de medicamente în mână şi vrea să cumpere două roşii şi un ardei? N-am mărit preţurile de ieri până azi, oricum nu ne acoperim cheltuielile, mergem din datorie în datorie. Anul trecut a fost la fel de prost, anul 2008 a fost mai bun, pe atunci mai aveau oamenii bani,
servicii...".

Piaţa are 60 de tarabe, dintre care sunt ocupate o treime, iar printre ele circulă vreo trei clienţi care mai mult se uită decât cumpără. Administraţia locală nu se implică în derularea „afacerilor" din mica piaţă. „Noi suntem subordonaţi primăriei de sector. Înainte de 1989 trebuia să raportăm preţurile în fiecare dimineaţă. Acum nu ni le mai cere nimeni", spune administratorul pieţei.

Cine plăteşte TVA

TVA este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului. Este încasată în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenţii economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.

Dacă societăţile plătitoare de Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) îşi recuperează întotdeauna de la stat TVA achitată la achiziţionarea de bunuri de la furnizor, consumatorul nu o poate face. El suportă în preţul final costul produsului şi Taxa pe Valoarea Adăugată.

De exemplu, un vânzător de încălţăminte achiziţionează o pereche de pantofi de la fabricant la o valoare de 100 de lei, la care se adaugă TVA de 24% (24 de lei), rezultând un preţ final de 124 de lei.

Vânzătorul îşi pune un adaos comercial la valoarea netă (fără TVA) a produsului achiziţionat de la furnizor de 10% (10 lei). La valoarea netă de 110 lei a produsului vândut de acesta se adaugă TVA de 24% (26,4 lei). Astfel, preţul pentru consumatorul final va fi de 136,4 lei.

Vânzătorul de pantofi va plăti la achitarea facturii integral şi cei 24 de lei aferenţi Taxei pe Valoarea Adăugată.

Ulterior, comerciantul face raportări lunare către stat prin care arată că a încasat de la consumatorul final un TVA de 26,6 lei. Cei 24 de lei aferenţi TVA plătită fabricantului de pantofi vor fi recuperaţi de la stat, iar el va plăti doar TVA aplicată adaosului său comercial, respectiv 2,4 lei. Astfel, câştigul său va fi exact valoarea adaosului fără TVA - 10 lei.  Adina Vlad

Medicamente mai scumpe

Pacienţii au găsit pe rafturi medicamente mai scumpe



Preţul la medicamente s-a schimbat de ieri. În farmacii, vânzătoarele modificau etichetele la toate produsele. „Mărirea TVA cu 5% a dus la o creştere de preţ şi la medicamente. Modificarea se va resimţi în buzunarul pacienţilor, mai ales că în ultima perioadă preţurile la pastile au tot crescut", spune dr Dorin Ionescu, director general Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Se compensează cel mai ieftin

Tot ieri a intrat în vigoare şi noul sistem de compensare a medicamentelor. Astfel, pacienţilor li se decontează numai preţul minim al medicamentului. Pentru tratamentele de ultimă generaţie, mai scumpe, bolnavii vor fi nevoiţi să plătească.

Asociaţile de pacienţi susţin că prin noul sistem de compensare vor creşte preţurile la medicamentele cu care bolnavii erau obişnuiţi în ultimii ani şi că aceştia vor fi nevoiţi să-şi schimbe tratamentele.

„Ce trebuie să înţeleagă pacienţii este că medicamentele mai ieftine sunt la fel de eficiente ca şi cele mai scumpe. Până acum, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deconta cele mai scumpe medicamente. De fapt, se plătea numele unui medicament. Acum se va plăti doar tratamentul", a declarat dr Dorin Ionescu, director general al CNAS. Din cele peste 2.300 de medicamente, pentru aproape un sfert va creşte coplata, iar pentru 25-30%, aceasta va scădea, restul medicamentelor rămânând la acelaşi preţ.

Potrivit lui Lucian Duţă, preşedintele CNAS, numărul medicamentelor compensate cu 90% (lista A) s-a triplat, iar al celor compensate cu 50% (lista B) s-a dublat. Astfel, 25% din medicamentele de pe listele A şi B vor avea o rată medie de creştere a coplăţii între 15 şi 20%.

Lucian Duţă susţine că, „la acest moment, România plăteşte cele mai scumpe medicamente, ponderea de medicamente aflate sub patent (n.r. - originale) şi, respectiv, de medicamente generice fiind de 60% la 40%".

image

Preşedintele CNAS a mai anunţat că pentru medicamentele depe listele C, respectiv cele care cuprind programele naţionale, bolile rare, coplata este zero.

Preţuri (în lei) înainte şi după introducerea TVA de 24%

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite