Frica de a te declara român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia românilor din Basarabia istorică (Odessa, Ucraina) este "alarmantă" deoarece autorităţile ucrainene duc o politică dură de asimilare, a declarat marţi seara secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

„Securitatea mă căuta în fiecare an"

Tania Barduk (de 24 de ani) este originară din zonă, primul raion la frontiera cu România. A venit la facultate în Bucureşti deşi părinţii au sfătuit-o să se ducă în Moldova "ca să nu avem probleme".

De ce ar avea cineva vreo problemă că Tania învaţă în România? "În fiecare an veneau cei de la Securitate şi mă întrebau ce o să fac după facultate", spune Tania, care a terminat între timp Facultatea de Drept.

Studenta visa să îşi ia dubla cetăţenie dar "mi-a fost teamă la început că dacă fac asta nu mai pot să merg la părinţi".

"Când mă urc pe deal, de acasă, văd România", spune Tania, dar la ea acasă pluteşte o "teamă" să vorbeşti româneşte, să te declari român, "să ai legături cu România".

„Am jurat să distrug imperiul sovietic"

Fostul premier moldovean, Mircea Druc, spune că la 18 ani a făcut un jurământ, acela să "distrug Imperiul Sovietic". "Am reuşit", am supravieţuit şi dacă vreţi şi voi să supravieţuiţi, le spune Druccâtorva zeci de moldoveni şi ucraineni care îl ascultă înmărmuriţi, "trebuie să juraţi, aici, acum, că veţi lupta pentru identitatea românilor".

Ce crede Druc despre românii din Basarabia? "Avem atâtea istorii că ne rătăcim în ele, trebuie să ne facem un plan şi să negociem cu ucrainenii în forţă".

„M-a bântuit o întrebare"

Prezent la lansarea unui volum despre situaţia dramatică a românilor din sud-vestul Basarabiei (Bugeac), Tomac, originar din zonă, a spus că "m-am întâlnit şi eu cu multe din problemele prezentate în acest volum". Cartea "Românii din Bugeac pe cale de dispariţie" susţine că românilor din Basarabia le este distrus sistematic învăţământul în limba maternă, bisericile ortodoxe sunt o raritate, sărbătorile româneşti sunt interzise.

"La ultimul recensământ sunt doar 700 de români declaraţi în această zonă. De ce doar 700 au avut curajul să înfrunte duritatea funcţionarului ucrainean, care într-un mod absolut brutal răspunde unui român care vrea să se declare ca atare că nu există rubrica cu identitatea? Ştiu cazuri concrete. De aici apare problema cu moldovenismul". Moldovenismul se referă la faptul că ucrainenii îi consideră pe românii din Basarabia istorică că sunt moldoveni.

"Situaţia este alarmantă", a adăugat secretarul de stat român, potrivit căruia politica promovată de Stalin este dusă mai departe. "Este o politică internă de desnaţionalizare şi de asimilare a populaţiei româneşti", a declarat Tomac, în opinia căruia "realitatea este extrem de sumbră şi dură".

„Copil fiind, tata îmi spunea că Rusia încearcă să ascundă de români adevărul. Mereu m-a apăsat această întrebare. Care e adevarul pe care ruşii îl ascund? Mi-am dat seama că Moscova şi Kievul aplică un dublu standard împotriva românilor", a mai povestit Tomac.

Ucrainenii nu au fost invitaţi

La evenimentul de lansare nu au fost invitaţi reprezentanţi ai Ucrainei în România. Întrebaţi dacă ar fi venit totuşi, autorii au râs la gândul că ar putea să fie declaraţi persona non-grata în Ucraina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite