Fregata Regina Maria revine din misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fregata Regina Maria, din dotarea Forţelor Navale Române, revine vineri dimineaţă la baza navală militară din Constanţa, după o misiune de 36 de zile în Marea Mediterană, în cadrul Operaţiunii "Active Endeavour".

Ofiţerul de presă al Comandamentului Naval, Ion Burghişan, a declarat că Forţele Navale Române au participat anul acesta pentru a cincea oară la "Active Endeavour", pentru fregata "Regina Maria" fiind cea de-a doua misiune de acest gen.

"Active Endeavour este o operaţiune iniţiată de NATO în octombrie 2001 pentru a descuraja şi dezorganiza acţiunile teroriste, concepţie militară a alianţei cu privire la apărarea împotriva terorismului, prevăzând desfăşurarea de acţiuni specifice precum schimbul de informaţii, supravegherea şi controlul pe marile culoare de navigaţie din Marea Mediterană. În acest context, fregata românească a primit responsabilitatea, foarte importantă, de a comanda grupul naval care operează în zona de est a Mării Mediterane", a precizat Ion Burghişan.

Fregata Regina Maria este comandată de căpitan comandorul Valentin Iacoblev şi are la bord un echipaj alcătuit din 203 marinari, dintre care 18 ofiţeri.

Vasul are un deplasament de 4.900 tdw, lungimea de 148,2 metri, lăţime - 14,75 metri, viteza maximă - 30 de noduri, pescaj maxim 4,6 metri, rază de acţiune - 4.500 mile marine.

Nava dispune de un tun super-rapid calibrul 76 mm Otto Melara, instalaţii de lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalaţii de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, sisteme radar. Propulsia este asigurată de patru turbine Rolls-Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite