Afganistan: Frauda din alegeri va duce la un al doilea tur de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganistan: Frauda din alegeri va duce la un al doilea tur de scrutin
Afganistan: Frauda din alegeri va duce la un al doilea tur de scrutin

O anchetă privitoare la suspiciunile de fraudă în alegerile prezidenţiale afgane a estimat la 47% în loc de 54,6% voturile obţinute de preşedintele Hamid Karzai, obligându-l astfel la un al doilea tur de scrutin, potrivit Washington Post, relatează AFP.

Joi, ambasadorul afgan în SUA a spus că este probabil un al doilea tur de scrutin.

Said Tayeb Jawad este primul apropiat al lui Karzai care spune public că Afganistanul se pregăteşte pentru un al doilea tur, chiar dacă a precizat că nu are informaţii deosebite din partea autorităţilor electorale.

Potrivit rezultatelor preliminare, Karzai a obţinut 54,6% din voturi, faţă de 27,8% pentru principalul său rival, fostul ministru de externe Abdullah Abdullah. Însă votul din 20 august a fost marcat de fraude masive în beneficiul lui Karzai.

O sursă oficială americană din Afganistan a spus cotidianului că buletine de vot cu numele celor doi candidaţi, tipărite la Londra pentru un al doilea tur, au fost deja trimise la misiunea ONU din Kabul. Potrivit cotidianului, este disponibilă şi cerneala necesară scrutinului şi material pentru birourile de vot.

Potrivit observatorilor UE, un sfert dintre buletinele de vot, adică 1,5 milioane, sunt "suspecte", din care 1,1 milioane ar fi în beneficiul lui Karzai şi 300.000 în beneficiul lui Abdullah.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite