Fraţii Cămătaru, alba-neagra cu Justiţia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nuţu şi Sile Cămătaru au dispărut după ce au primit vineri noi condamnări la ani grei de temniţă. Bila albă e că Sile a fost prins în Germania. Bila neagră este că Nuţu încă e de negăsit.

Fraţii Ion Balint şi Vasile Balint, cunoscuţi sub numele de Nuţu şi Sile Cămătaru, au fost condamnaţi definitiv vineri, de către instanţa supremă, la 6 şi, respectiv, 13 ani de închisoare, în dosarul în care aceştia au fost judecaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursurile a doi dintre cei mai periculoşi capi ai lumii interlope din Bucureşti.

După ce instanţa a transmis la IGPR mandatele de executare a pedepsei, poliţiştii au declanşat căutările. Sile a fost prins în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe o autostradă din Germania. „La patru ore de la emiterea mandatului de arestare european, interlopul urmărit a fost prins de colegii din Germania", a declarat Adrian Dumitrescu, comisar-şef Urmăriri din cadrul IGPR. Din Bucureşti, mama temutului Sile spunea însă că fiul ei s-a predat, de fapt, imediat ce a aflat că este căutat.

Nuţu e de negăsit

Plecarea sa în Germania nu a fost pentru a fugi de pedeapsă, ci pentru a-şi cumpăra pastile. „I-am zis «du-te şi te predă acum». Fiul meu nu a plecat din ţară şi nu a fugit de pedeapsă. Neştiind că se dă această pronunţare, acum trei zile a plecat în Germania după nişte medicamente", spune Smaranda Stoica.

Dacă prinderea lui Sile a fost rezolvată, autorităţile aveau încă de furcă aseară cu găsirea fratelui mai mare al acestuia, Nuţu. Deşi au afirmat că se află în Capitală, poliţiştii nu i-au dat de urmă.  Lămuririle au venit tot de la mama fraţilor Cămătaru: Nuţu se va preda după ce îşi pune la punct unele afaceri.

Mama fraţilor Cămătaru, Smaranda Stoica, a rămas cu pedeapsa iniţială de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu o perioadă de încercare de 7 ani.

Scapă mai ieftin decât sentinţa?

Deşi au de executat ani buni de puşcărie, cei doi lideri ai lumii interlope ar putea să stea mult mai puţin după gratii sau chiar deloc, în cazul lui Nuţu, după cum afirmă avocatul acestora. „Vom constesta numărul anilor de închisoare care i-a fost dedus prin hotărârea Curţii Supreme. Este un calcul matematic, Sile Cămătaru a fost în detenţie mai mult de nouă ani, în timp ce ICCJ i-a dedus, vineri, doar aproximativ şapte şi jumătate. Câtă vreme avem la dispoziţie calea internă de atac, nu putem vorbi despre o sesizare la CEDO. Care sesizare nu ar fi una nouă, ci o completare la cea care a fost făcută acum mai mulţi ani, prin 2005, dacă îmi amintesc bine, după ce dosarul a plecat la instanţă, şi care viza încălcarea unor proceduri în cursul urmăririi penale", susţine avocatul Daniel Caraman, cel care îi reprezintă pe fraţii Cămătaru.

Culmea: despăgubiri de la CEDO

Anul trecut, Nuţu Cămătaru a primit despăgubiri de 3.200 de euro de la statul român, după ce a apelat la CEDO, pentru durata prea mare a procesului. Nimeni nu a fost tras la răspundere, însă, pentru dispariţia acelui dosar din 1995 şi întârzierea procesului cu şapte ani. După condamnările din 2004, Sile şi Nuţu Cămătaru au ajuns chiar şi în Parlamentul României. Cei doi au făcut o plângere conform căreia au fost bătuţi de jandarmi şi arestaţi nelegal. Mai mult, lui Nuţu i s-ar fi furat şi un inel în valoare de 3.200 de euro. Aşa au ajuns cei doi să fie audiaţi de Comisia de Abuzuri a Senatului.

" Băiatul m-a sunat cu cătuşele la mâini şi mi-a zis că a găsit nişte băieţi poliţişti pe stradă şi s-a predat. "
Smaranda Stoica mama fraţilor Cămătaru

Teroarea Cămătarilor

Specializată în proxenetism, şantaj, cămătărie dar şi jafuri, gruparea condusă de Sile şi Nuţu Cămătaru număra, conform procurorilor, aproximativ 200 de persoane.

Din rechizitoriul întocmit de procurori în 2004 reiese că prostituatele care nu ascultau de ordinele lui sau a oamenilor lui erau bătute şi obligate să plătească „despăgubiri" de mii de euro. Un exemplu dat de anchetatori a fost o prostituată care activa în Discoteca „Herăstrău".

Membrii clanului ar fi comis numeroase infracţiuni de proxenetism, cămătărie, lipsire de libertate, deposedare de bunuri, trafic de persoane, pentru a obţine beneficii financiare sau materiale, procurorii constatând, de altfel, că între anii 2004 şi 2007 au fost înaintate instanţei peste 10 cauze penale în care au fost cercetaţi fraţii Balint, rude ale acestora sau alte persoane din grupare, susţin procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism.

Violenţă extremă aplicată pe victime

Gruparea condusă de Sile şi Nuţu este una dintre cele mai violente dintre cele care activează în Bucureşti. Simpla enunţare a numelor lor imprimă teamă printre cei din jur, susţin anchetatorii. Asta deoarece metodele lor de „pedepsire" a celor care le datorau bani erau de o violenţă extremă. Procurorii susţin că un bărbat care datora 200.000 de euro unor apropiaţi ai clanului. Bărbatul, poreclit „Trompeta", a fost bătut crunt, apoi a fost rujat şi îmbrăcat în mirească. Astfel îmbrăcat, el ar fi fost violat în Restaurantul „Calypso".

Un alt exemplu dat de procurori este cel al omului de afaceri israelian Shaul Peleg. Acesta a fost răpit, susţin procurorii, în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003. Sile şi încă şase locotenenţi de-ai săi s-au dat drept poliţişti şi l-au luat cu forţa de acasă. I-au luat bijuteriile, 13.000 de euro şi două milioane de lei, după care l-au lăsat dezbrăcat într-o pădure de lângă Bucureşti.

Într-un alt dosar pe numele membrilor clanului Cămătaru s-au petrecut scene ca în filmele mafiote. Trimişi în judecată în 1995, procesul lor s-a suspendat un an mai târziu, după ce dosarul a dispărut efectiv de la instanţă. Şapte ani au lucrat autorităţile să refacă dosarul, dar după ce cazul a revenit pe mesele judecătorilor, martorii acuzării au început să dea înapoi. Unii spuneau că nici măcar nu-i cunosc pe fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru, iar alţii au avut numai cuvinte frumoase despre ei. Alţii nici măcar nu au mai venit la audieri.

Victime ameninţate că vor ajunge hrană la lei

Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru păreau mari iubitori de animale. Acasă la ei, în Ferentari, pe o întindere de şase hectare, zeci de cai şi păsări exotice şi-au găsit adăpost. Nuţu şi Sile aveau în curte şi trei dintre cele mai fioroase animale: leii. Anchetatorii susţin că animalele nu erau ţinute doar ca animale de „companie", ci că erau folosite ca şantaj: cei care nu plăteau riscau să ajungă hrană pentru feline. În cuşca leilor se afla o altă încăpere, alta decât cea folosită pentru hrana animalelor. Aceasta era prevăzută cu o trapă. În acest loc erau ţinuţi datornicii, în scopul intimidării lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite