Fraţii baschetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii baschetului
Fraţii baschetului

Netball, korfball sau slamball sunt variantele inedite ale jocului de baschet, jucate însă cu aceeaşi pasiune. Cea mai spectaculoasă versiune este slamball-ul, acolo unde jucătorii se ajută de trampoline pentru a marca aproape de fiecare dată prin slam-dunk.

Baschetul, handbalul sau voleiul sunt jocuri de echipă cu care lumea s-a obişnuit şi care umplu sălile din întreaga lume. Însă la fel se întâmplă, pe arii mai restrânse, şi cu derivatele din aceste sporturi.

Fie că se bazează pe un regulament asemănător, fie că sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi fizice sau pentru a obţine mai mult spectacol, aceste jocuri încep din ce în ce mai mult să concureze cu variantele lor originale. Incursiunea „Adevărul Sporturi“ în această lume inedită va începe cu unul dintre cele mai populare sporturi din lume, baschetul, care are trei „fraţi” mai mici: netball, korfball şi slamball. 

Netball-ul are o răspândire foarte largă în ţările Commonwealth şi se estimează că este practicat de peste 20 de milioane de sportivi, marea lor majoritate fiind femei. Este o variantă non-contact şi fără dribling a baschetului, care împrumută însă un teren asemănător celui de handbal şi se joacă cu o minge de dimensiunile celei de volei.

Scopul celor două echipe de câte şapte jucători este acelaşi ca la baschet, „mingea în coş”, însă reuşitele se numesc „goluri” iar „ţinta”, deşi este identică cu un inel de baschet (tot la 3,05 m înălţime), este denumită „poartă”.

Terenul este împărţit în trei zone, în jurul porţii aflându-se un semicerc de unde se marchează majoritatea golurilor, iar jucătorul care ajunge în poziţie de aruncare nu poate fi atacat. Se joacă patru sferturi a 15 minute, însă timpul nu este efectiv, iar jucătorii nu au numere pe tricouri, ci iniţiale care reprezintă postul pe care joacă. Regulamentul jocului de netball a derivat din regulile iniţiale ale profesorului James Naismith, inventatorul baschetului, dorindu-se la acea vreme o variantă „feminină” a acestui sport.

Korfball-ul şi olandezii zburători

Varianta „olandeză” a netball-ului, derivată tot din baschet, este korfball. De această dată, inelul este la 3,5 m înălţime, are o circumferinţă mai mare decât a celui de baschet, iar mingea cu care se joacă este una de fotbal, cu o aderenţă şi o elasticitate mai mari. Echipele sunt mixte şi au în componenţă patru femei şi patru bărbaţi.

Denumirea de korfball vine de la termenul olandez pentru „coş” – „korf”, iar primele partide au avut loc în anul 1902. HKC Alo este cel mai vechi club olandez, a fost înfiinţat în 1906 şi activează şi în prezent. În cele opt ediţii ale Campionatelor Mondiale disputate până acum, finala s-a disputat numai între Olanda şi Belgia, iar batavii au pierdut o singură dată, în 1991.

Slamball, spectacol total

Este cel mai mic „frate” al baschetului, inventat în 2001 şi, chiar dacă nu are încă o federaţie internaţională, slamball-ul a luat amploare în ultimii ani în special în Statele Unite. Acolo s-a născut din pasiunea pentru slam-dunk-ul clasic din jocul de baschet, iar inventatorul său, Mason Gordon, a vrut să transpună un joc video în viaţa reală. Spre deosebire de netball şi korfball, la slamball contactul este permis, ba chiar jucătorii sunt echipaţi în stilul celor de la fotbal american, cu diverse echipamente de protecţie.

Cele patru trampoline din fiecare jumătate de teren permit sportivilor să se înalţe deasupra inelului şi să marcheze aproape de fiecare dată prin slam-dunk, care valorează trei puncte, la fel ca şi o aruncare din afara semicercului. Orice altă aruncare este contabilizată cu două puncte. Se joacă patru la patru pe durata a 20 de minute împărţite în patru sferturi a câte cinci minute, timp efectiv. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite