Zawahiri: Franţa va plăti pentru ostilitatea sa faţă de burka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul american de supraveghere a site-urilor islamice, SITE, a anunţat astăzi că numărul doi în organizaţia teroristă internaţională Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a atacat violent Franţa pentru ostilitatea sa faţă de vălul islamic, avertizând această ţară că "va plăti pentru toate crimele sale", relatează AFP.

"Franţa pretinde că este o ţară laică, dar în inima sa este plină de ură pentru musulmani", a spus adjunctul al-Qaida, răspunzând unei întrebări de pe un site islamist despre ostilitatea Franţei faţă de portul burka, vălul islamic.

El a afirmat că Franţa, de-a lungul istorie sale, i-a "susţinut pe evrei în eforturile lor de a prelua controlul asupra Palestinei", a luptat împotriva arabilor în Algeria şi a "furnizat Israelului reactorul său nuclear". "Franţa va plăti pentru toate crimele sale", a conchis el.

În iunie, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că vălul islamic tradiţional, burka, "nu este un semn religios, este un semn de aservire a femeii" şi încalcă principiile Republicii Franceze, motiv pentru care nu este binevenit în ţară.

Afirmaţiile lui Sarkozy au fost criticate de mai multe organizaţii şi chiar de oficiali europeni. "Interzicerea burka nu va aduce egalitatea de gen pentru femei”, a declarat directorul organizaţiei Human Right Watch din Paris, Jean-Marie Fardeau. "Ci va stigmatiza şi marginaliza pur şi simplu femeile care îl poartă. Libertatea de exprimare a credinţei şi libertatea conştiinţei sunt drepturi fundamentale ale omului”, a adăugat el.

Momentan o comisie de 32 de parlamentari francezi cercetează dacă burka încalcă sau nu principiile constituţiei franceze. Concluziile şi recomandările trebuie să fie gata în maxim şase luni.

La începutul lunii iulie, şeful al-Qaida din Africa, Abu Musab Abdul Wadud, a afirmat că se va răzbuna "prin orice mijloace şi oricând se iveşte ocazia", în răspuns la dezbaterile privind interzicerea vălului islamic tradiţional, burka.

Parlamentul francez a adoptat în 2004 o lege potrivit căreia fetelor musulmane le este interzis să poarte batice în şcoli. Aceeaşi lege a interzis şi alte însemne religioase precum turbanele Sikh, crucifixurile creştine şi fesurile evreilor.

Israelul ar trebui eliminat

În cel de-al şaselea interviu al lui Zawahiri pentru acelaşi site islamist, numărul doi al al-Qaida repetă timp de 90 de minute poziţiile organizaţiei în numeroase probleme, precizează SITE .

Printre altele, el afirmă că "Israelul este o crimă care trebuie eliminată" şi că musulmanii nu vor accepta niciodată soluţia cu două state, unul israelian şi altul palestinian.

Zawahiri mai spune că nu vede nicio diferenţă între politica preşedintelui american Barack Obama şi cea a predecesorilor săi, calificându-l pe acesta drept "criminal" şi "mincinos". Numărul doi în Al-Qaida a mai spus că politica preşedintelui SUA, Barack Obama, de promovare a procesului de pace israeliano-palestinian va eşua întrucât Obama doreşte să fie înfiinţat "un stat palestinian care să constituie o prelungire a CIA".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite