Baia Mare: Stejar plantat în Franţa de veteranii băimăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Armistiţiului a fost marcată de 10 veterani băimăreni prin plantarea unui stejar în curtea Primăriei oraşului francez Galgon. Veteranii, însoţiţi de doi elevi ai Liceului „Emil Racoviţă“, au participat ieri la ceremoniile militare organizate cu ocazia Zilei Armistiţiului.

Aceasta se serbează în fiecare an, pe 11 noiembrie, în ţările membre Commonwealth şi în Statele Unite ale Americii. În cadrul festivităţilor, grupul de veterani a plantat şi un stejar în curtea Primăriei din Galgon. Intitulat sugestiv „Arborele Păcii“, acesta va fi mărturia peste ani a vizitei românilor în oraşul francez.

„Francezii au fost plăcut surprinşi de prestaţia delegaţiei române, de cunoştinţele noastre despre istoria Franţei“, a explicat pentru „Adevărul de Seară“ cel mai „tânăr“ veteran participant la eveniment, Ferician Leucian (80 de ani). „România este o ţară membră a Uniunii Europene, dar care nu este promovată suficient, nici măcar de românii prezenţi în Franţa“, a mai spus el, dezamăgit.

„A fost foarte emoţionant momentul în care am depus jerbe în faţa Monumentului Eroilor din Galgon, iar francezii au cântat imnul nostru“, a mărturisit Petru Coca, un alt veteran în vârstă de 82 de ani. De altfel, fanfara franceză din Galgon a învăţat imnul României cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Seară românească pentru francezi

Cei doi elevi care fac parte din delegaţia românească au purtat pe toată durata şederii costume populare tradiţionale zonei Maramureşului. „Cei doi elevi au fost aleşi din două considerente: o dată, vorbesc fluent limba franceză, făcând astfel pe translatorii, şi apoi reprezintă cu succes viitorul nostru“, a declarat Maria Payer, preşedintele Asociaţiei „Heideinroslein“, organizatoarea evenimentului.

„Ceea ce cunosc francezii despre România sunt lucruri negative. Şi-au exprimat dorinţa de a ne cunoaşte valorile culturale, patrimoniale“, a spus Laura Cozma, una dintre cei doi elevi care au însoţit grupul de veterani. „Gazdele au apreciat în mod deosebit prezenţa tinerilor, care trebuie să ducă mai departe patriotismul şi să înveţe mesajul transmis după bătălia de la Verdun: «Plus jamais ca»“, a mai spus Maria Payer.

În această seară, grupul de veterani va organiza o seară românească, cu muzică populară din zona Maramureşului şi cu preparate culinare româneşti. Excursia veteranilor a fost posibilă datorită Consiliului Local Baia Mare, care a alocat suma de  5.000 de euro şi Asociaţiei Heidenroslein. Delegaţia română a plecat în Franţa în 7 noiembrie şi se va întoarce peste două zile. Vârsta veteranilor este cuprinsă între 80 şi 91 de ani. Ei sunt însoţiţi de două cadre medicale, pentru a interveni în caz de nevoie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite