Filmul „Francesca“, interzis la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul „Francesca“, interzis  la Veneţia
Filmul „Francesca“, interzis la Veneţia

În urma reclamaţiilor făcute de Alessandra Mussolini şi de primarul Veronei, Flavio Tosi, proiecţiile filmului regizat de Bobby Păunescu au fost sistate. Decizia a fost luată de reţeaua locală de cinematografe şi deocamdată afectează cele două proiecţii pentru public programate în cadrul Festivalului de Film.

Filmul regizat de Bobby Păunescu şi care o are în rolul principal pe Monica Bârlădeanu a stârnit  reacţii în Italia cu două replici, în care un personaj, tatăl protagonistei, se referea la deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, şi la primarul Veronei, Flavio Tosi. Aceştia au aflat prin intermediul presei că există, în „Francesca”, anumite replici care sunt insultătoare la adresa lor.

Citiţi şi:

Personajul din film vorbeşte, la un moment dat, de „curva lui Mussolini” şi de „acel idiot de primar al Veronei” care au făcut declaraţii dure împotriva românilor. Cei doi politicieni extremişti italieni au apelat la justiţie, iar Alessandra Mussolini a cerut interzicerea filmului sau, ca alternativă, eliminarea sau modificarea frazei care face referire la ea.

„Curva“ poate deveni „sfântă“

Cererea nepoatei fostului dictator a fost luată în consideraţie de Asociaţia Cinematografelor din Veneţia. Aceasta a oprit cele două proiecţii pentru public care mai erau programate în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Decizia de interzicere nu i-a mulţumit însă pe Alessandra Mussolini şi pe Flavio Tosi, care au declarat că vor continua acţiunea în justiţie împotriva lui Bobby Păunescu şi vor cere daune morale.

Filmul lui Bobby Păunescu e distribuit în Italia de una dintre cele mai mari case de distribuţie din Peninsulă, Fandango. Directorul acesteia, Domenico Procacci, a declarat că va susţine în continuare filmul şi că va face toate demersurile ca acesta să ruleze în cinematografele din Italia atunci când a fost programat, adică în luna octombrie.

„Vom respecta integritatea operei şi munca regizorului. Dacă un judecător ne va obliga să schimbăm replica res­pectivă, vom zice, în loc de «curva lui Mussolini care-i vrea morţi pe toţii românii», «sfânta lui Mussolini care-i vrea morţi pe toţii românii».”

Alessandra Mussolini, mai dură ca Bush

image

Scena din film în care tatăl Francescăi (jucat de actorul  Teodor Corban) are replicile care au stârnit scandalul 

Contactat de „Adevărul” după anunţarea deciziei de interzicere a proiecţiilor în Veneţia, regizorul Bobby Păunescu ne-a declarat: „Replicile incriminate ale personajului din filmul meu nu reprezintă opinia mea, ci reacţia străzii, felul cum gândesc oamenii simpli ca urmare a declaraţiilor făcute de unii politicieni italieni. Pe de altă parte, pelicula nu este despre politicienii italieni, ci despre imaginea din mentalitatea comună faţă de Italia şi faţă de plecarea la muncă acolo. Or, aşa stând lucrurile, nu puteau să nu se reflecte în film şi opinii mai tranşante la adresa a ceea ce se întâmplă în Italia sau ce scrie presa că ar fi acolo.”

Regizorul s-a arătat surprins de acţiunea de interzicere a filmului, amintind că „Fahrenheit 9/11”, controversatul film al lui Michael Moore în care George W. Bush era atacat, nu s-a confruntat cu o decizie similară în Statele Unite.

Cristi Puiu, coproducător, alături de Bobby Păunescu, al filmului „Francesca“, critică decizia Asociaţiei Cinematografelor din Veneţia de a interzice pelicula, spunând că aceasta nu este deloc ofensatoare la adresa italienilor, fiind un film despre români, nu despre italieni, care chiar „asumă partea de vină a românilor”.

„O interdicţie de acest tip nu înseamnă decât cenzură“, a mai precizat Cristi Puiu. Producătorul a observat însă că, dacă Alessandra Mussolini  persistă în eroarea de a cere blocarea filmului, nu face decât reclamă „Francescăi”.

Ce scrie presa italiană despre scandal

image

Deputata extremistă Alessandra Mussolini Foto: Reuters



După ce la premieră i-a acordat filmului şi spaţiu pe coperţile ziarelor, presa din Italia a lăsat în ultimele pagini materialele despre interzicerea lui.

Evenimentul de ultimă oră care a fost relatat în unele dintre cele mai citite ziare din Peninsulă este interzicerea filmului în cinematografele veneţiene impusă de către Asociaţia Cinematografelor din Veneţia. Ziarele mai relatează pe scurt şi faptul că primarul Veronei, Flavio Tosi, şi Alessandra Mussolini s-au arătat indiferenţi la măsura luată de către Asociaţia Cinematografică din Veneţia.

Ziarul „Corriere del Veneto“, pagina regională din Veneţia a ziarului „Corriere della Sera“, relatează într-un articol scurt despre interzicerea filmului „Francesca“ în oraşul-lagună. Articolul este reluat şi în ziarul  „La Repubblica“, unde este relatat însă faptul că primarul Veronei şi Alessandra Mussolini îl vor da în judecată pe Bobby Păunescu.

„La Repubblica“ este unul dintre puţinele ziare care au prezentat povestea detaliată a cazului. În articolul lor este prezentată şi reacţia regizorului român cu privire la măsurile care au fost luate în privinţa filmului său – Bobby Păunescu a declarat că a scris scenariul în baza lucrurilor pe care le-a văzut la televizor. 

Ziarul „Il Messagero“, pe de altă parte, nu a schimbat articolul prin care ne era adus la cunoştinţă că Alessandra Mussolini îl va da în judecată pe Păunescu. Presa italiană a relatat ultimele reacţii după difuzarea filmului „Francesca“ la a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia. Ştirea că filmul va fi interzis în cinematografele veneţiene a fost practic copiată dintr-o publicaţie în alta, ajungând doar pe paginile de final ale acestora.

Filmul, susţinut în seara de gală

Pelicula „Francesca” a avut premiera joi noaptea, în deschiderea secţiunii „Orizzonti” a Festivalului de Film de la Veneţia, în cea mai mare sală a festivalului. Capacitatea sălii este de 1.300 de locuri şi aceasta a fost ocupată în proporţie de 95%, majoritatea spectatorilor fiind plătitori de bilet.

Reacţia publicului a fost pozitivă, cu ropote de aplauze, inclusiv la replicile din film care au stârnit controverse. La premieră a participat, printre alţii, şi celebrul scriitor Salman Rushdie, venit special pentru aceasta din Statele Unite ale Americii. Rushdie a declarat că este un prieten apropiat al Monicăi Bârlădeanu şi că s-au cunoscut acum trei ani la o petrecere, în Los Angeles (oraşul în care locuiesc amândoi).

Declaraţii de la premieră

Bobby Păunescu: „Am luat personal povestea cu Mailat“

Ce a reprezentat filmul „Francesca” pentru tine?

A însemnat foarte mult. Eu am copilărit în Italia, la Milano, şi am ajuns în România când aveam vreo 10 ani. În toate planurile mele de viitor, Italia a avut întotdeauna un rol important. Când s-a întâmplat povestea cu Mailat, am fost de-a dreptul bulversat. Am luat-o pur şi simplu personal. De asta am ajuns să scriu scenariul şi să fac filmul – şi nu pentru că aş fi vrut să mă fac scenarist şi regizor. Eu am vrut să fac povestea aceasta. Speram să iasă un lucru bun, deşi totul era contra în momentul în care m-am apucat.

Ce era contra?

Păi, gândeşte-te: să auzi acum doi ani că Bobby Păunescu scrie un scenariu şi face un film în care să joace Monica Bârlădeanu!... Erau toate prejudecăţile legate de statutul nostru, de ceea ce se vede în presa mondenă. Cei care mă cunosc ştiu că, dincolo de imaginea asta, se află şi altceva. Oricum, asta a avut avantajul că nu a existat o presiune, că nimeni nu se aştepta la un lucru bun din partea mea, ci la unul prost. E frumos să pleci de sub zero şi să demonstrezi că se poate.

N-a fost şi un challenge pentru tine, să demonstrezi că şi tu, fiul unui om cu bani, George Constantin Păunescu, faci ceva care să conteze?

Eu trăiesc puţin în România, deci nu e un challenge major să arăt asta în România. Iar în străinătate nu mă cunoaşte nimeni că aş fi fiul nu-ştiu-cui. Pe mine m-a interesat să spun povestea, nimic altceva. Sigur că e frumos acum, că i-am derutat complet pe cei care considerau că trebuie să fiu un prost şi un loser – că nu se poate ca şi taică-său să aibă bani, şi el să aibă ceva de spus.

Salman Rushdie: „E un film de forţă“

V-a plăcut filmul „Francesca“?

Cred că este un film de forţă, eu am avut nişte emoţii foarte puternice văzându-l. Iar jocul actoricesc al Monicăi îl consider excepţional. Foarte bine stăpânit şi puternic emoţional. În opinia mea, ea duce tot filmul în spate, pentru că el e creat în jurul rolului ei.

Monica şi-a înţeles foarte bine personajul, iar interpretarea ei e nuanţată şi deloc exagerată. Asta te face pe tine, ca spectator, să-ţi pese de personaj din ce în ce mai mult. Bine, mi-au mai plăcut şi alte personaje din film şi cum au fost jucate. De exemplu, personajele mici, cum e mama eroinei (un rol foarte bun!), sau şeful mafioţilor. Dar filmul se bazează pe rolul Monicăi, fără prestaţia ei actoricească nu ar fi avut atâta forţă. Mă bucur că mi-a plăcut aşa de mult, pentru că Monica mi-e bună prietenă şi e o situaţie cam complicată când nu-ţi place ce fac prietenii.

Tema filmului este una pe care o putem regăsi şi-n operele dumneavoastră: emigraţia.

E adevărat, filmul spune povestea unei femei care vrea să plece în Italia şi nu ajunge acolo. Este, însă, doar una dintre teme. Alta e cea a relaţiei cu iubitul ei ratat. Pe măsură ce povestea înaintează, aceasta din urmă devine tema centrală. Mi-a plăcut foarte mult şi sfârşitul filmului, acea scenă din gară. Fără niciun cuvânt, scena respectivă îţi spune foarte multe.

Am o curiozitate: cum vă împăcaţi cu „fatwa” şi cu acea condamnare la moarte dată de Ayatollahul Khomeini?

Acum, această poveste nu mă mai obsedează. A fost cu adevărat o problemă timp de 11 ani, când am apărut în public foarte rar şi mă ascundeam. Şi, astfel, a trebuit să învăţ să convieţuiesc cu această problemă.

Sunteţi aici, într-un loc public, şi nu vă văd prea stresat...

Am fost aici, în Veneţia, şi acum trei luni, când mi-am lansat cel mai recent roman. De ceva vreme, am început să trăiesc normal.

Credeţi că musulmanii au uitat?

Nu cred că musulmanii au ceva împotriva mea, ci doar conducătorii Iranului. Oricum, sincer să fiu, nu-mi prea place să vorbesc despre această poveste. Mă ocup cu scrierea cărţilor şi alte lucruri în afară de asta nu mă interesează.

Monica Bârlădeanu: „Francesca sunt eu“

Personajul pe care îl joci în film pare cu totul diferit de tine – e o femeie nesofisticată şi care se îmbracă prost. A fost greu să intri în pielea personajului?

Francesca e o femeie diferită de Monica din presă, dar nu de Monica din viaţa de zi cu zi. Cei care mă cunoc cu adevărat îşi dau seama că gesturile personajului sunt ale mele şi că tot ce-i acolo îmi aparţine. Personajul se apropie foarte mult de mine, cea adevărată. În plus, relaţia cu mama ei se aseamănă foarte mult cu relaţia cu propria mea mamă, apoi viaţa cu un singur părinte îmi e perfect familiară, pentru că ai mei au divorţat când aveam 12 ani şi am crescut cu mama. Am locuit inclusiv într-un apartament de bloc cum e cel din film.

Cum îţi explici că Bobby ştie atât de multe lucruri din viaţa oamenilor simpli, pe care el nu a trăit-o niciodată?

Bobby are un simţ al observaţiei extraordinar. Dacă, de exemplu, suntem la plajă şi stăm lângă o familie cu doi copii, el îmi reproduce după aceea, acasă, discuţia dintre ei cu foarte mare fidelitate şi, în acelaşi timp, cu un umor extraordinar. Poveştile acestea îl fascinează foarte tare.

Cum a fost comunicarea cu el în timpul lucrului?

Eu, când lucrez, nu am deloc tendinţe autoritare şi, în momentul în care am încredere în regizor, el e şeful. Nu sunt acolo decât să ajut, nu să dovedesc că am dreptate. Şi, astfel, am descoperit că lucrăm foarte bine împreună. A fost cea mai lipsită de tensiuni filmare pe care am avut-o vreodată.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite