Apocalipsa Bisericii Romano-Catolice în Banat - Fotogalerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apocalipsa Bisericii Romano-Catolice în Banat - Fotogalerie
Apocalipsa Bisericii Romano-Catolice în Banat - Fotogalerie

Bisericile catolice din satele bănăţene se ruinează una după alta pentru că nimeni nu mai are grijă de ele.  

Zeci de biserici, cândva pline de enoriaşi germani şi maghiari, zac acum uitate în satele bănăţene golite de catolici încă dinainte de 1989. Episcopia Romano-Catolică de Timişoara nu mai are bani pentru întreţinerea bisericilor şi în timp acestea au devenit ruine. Unele au fost distruse de cutremure, altele de furtuni şi multe au devenit loc de joacă pentru adolescenţi, care ţin aici chefuri şi profanează mormintele din interior. Fiecare ruină, aflată la capătul existenţei ei, stă mărturie despre sfârşitul prezenţei bisericii catolice în satele bănăţene. 



Nimic nu este sfânt pentru timpul necruţător
Lipsa banilor a transformat un monument istoric într-o ruină, care îşi aşteaptă încă salvarea, la 30 de kilometri de Timişoara. Una dintre cele mai mari biserici din Banat duce de mai bine de o sută de ani o grea bătălie cu timpul. Furtunile şi jafurile au învins monumentul înalt şi rece, în care doar porumbeii îndrăznesc să îşi mai facă cuib. Pereţii de pe care vopseaua abia se ţine, geamurile sparte şi acoperişul distrus ascund un interior grandios, în care sunt aruncate vechile bănci pe care stăteau enoriaşii în timpul slujbelor. Cripta de la subsolul bisericii pare desprinsă dintr-un film de groază, un sicriu spart şi câteva coroane uscate fiind singurele obiecte care au mai rămas în locul în care au stat, ani la rând, coşciugele vechii familii de baroni.

image


Mausoleul baronului a rămas pustiu
Biserica Romano-Catolică din Bobda, căruia toţi sătenii îi spun „biserica baronului”, a fost construită de familia maghiară Csavossy, ca un mausoleu ce imita basilica din oraşul Esztergom. Din biserica ce îi reunea la slujbe pe toţi catolicii satului, acum a mai rămas o clădire goală, înconjurată de buruieni. Covorul roşu a fost înlocuit de unul al excrementelor de păsări, cupola a fost distrusă, iar altarul a rămas pustiu. Obiectele din interiorul lăcaşului de cult nu au putut fi salvate. Covorul, statuile şi icoanele au fost furate, iar orga distrusă. De profanarea bisericii a fost acuzat chiar şi unul din vechii primari ai comunei, imediat după al doilea război mondial. Doar două din cele trei turnuri ale bisericii au supravieţuit timpului. În urmă cu 15 ani, o furtună puternică a lăsat biserica şi fără acoperiş.

  

Vitralii de la Milano şi clopote de la Viena
Construită în timpul baronului Gyula Csavossy, biserica a fost un punctul principal al catolicismului în satul bănăţean Bobda.  În anii ’50, zeci de creştini veneau la slujbele ţinute în lăcaşul sacru decorat cu vitralii pictate la Milano, singurele care îşi mai păstrează culoarea şi astăzi.

image
image
image

   


Studenţii sunt singurii salvatori ai monumentului
Biserica Romano-Catolică din Bobda a fost lăsată uitării. Bani nu mai sunt, iar cele mai recente încercări de salvare a monumentului aparţin studenţilor de la Facultatea de Arhitectură. „Tinerii au avut un eveniment aici la începutul verii, prin care încercau să atragă atenţia asupra bisericii, să organizeze expoziţii şi concerte în cadrul ei”, a spus Mirabela Vasar, din familia care are cheia de la biserică. „A fost însă un singur eveniment şi nu ştiu dacă studenţii vor mai reveni”, a adăugat tânăra.

    

image
image
image
image
image
image
image

Morminte profanate la Ofseniţa
Biserica din satul Ofseniţa este şi ea o ruină. Clopotniţa a căzut prin acoperiş în anii `90, când în Banat a avut loc un cutremur destul de puternic. Ploaia şi furtunile au răvăşit apoi tot ceea ce mai rămăsese întreg în casa Domnului. Altarul a fost profanat de necunoscuţi care au distrus şi rămăşiţele copiilor contelui care a ridicat biserica. Puştii din sat ţin aici chefuri şi se amuză glumind pe seama morţilor îngropaţi sub altarul bisericii, ale căror oase se văd printre paharele de plastic şi mucurile de ţigară aruncate în mormintele desfăcute. Poliţiştii au fost sesizaţi, de acum doi ani, că mormintele au fost profanate. Deşi fapta este infracţiune, oamenii legii nu s-au deranjat să ia vreo măsură legală. Cimitirul de lângă biserică este îngropat în bălării.



Furtuna a smuls turnul
În partea opusă a judeţului, la Becicherecu Mic, altă biserică romano-catolică zace fără turn. O furtună puternică l-a smuls şi Episcopia nu a mai găsit bani pentru reconstrucţie. Tavanul a stat spart o vreme, apoi câţiva localnici au făcut reparaţii provizorii. Lăcaşul de cult este acum lumea porumbeilor, care şi-au făcut cuiburi peste tot în biserică. După furtuna care a devastat-o, biserica a fost şi prădată de hoţi, care au furat îngerii de pe dric.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite