Fotbaliştii de la Pandurii Târgu Jiu, întreţinuţi cu bani din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, susţine că Pandurii Târgu Jiu, clubul de fotbal condus de sindicalistul Marin Condescu, a primit 60 miliarde de lei vechi de la

Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, susţine că Pandurii Târgu Jiu, clubul de fotbal condus de sindicalistul Marin Condescu, a primit 60 miliarde de lei vechi de la trei companii de stat din domeniul energetic

În 2006, trei companii de stat din domeniul energetic, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), ar fi dat 60 miliarde de lei (1,8 milioane de euro) clubului de fotbal la care sunt asociate, Pandurii Târgu Jiu, condus de Marin Condescu, preşedintele sindicatului Centrala Naţională Minieră.

Potrivit unui comunicat remis presei ieri de Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), banii au fost cheltuiţi în contextul în care, în 2006, cele două complexuri energetice au anunţat scumpirea preţului energiei. Motivul acestor scumpiri a fost, potrivit directorilor celor două complexuri energetice, "asigurarea de fonduri pentru investiţii şi protecţia mediului". Una dintre aceste "investiţii" este echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, se arată în documentul publicat de GIP.

Investigaţia grupului condus de Mugur Ciuvică arată că în 2006 suma alocată în total de cele trei companii de stat clubului de fotbal condus de sindicalistul Marin Condescu a fost de 60.500.000.000 de lei, cu aproape 20 miliarde de lei mai mare decât cea alocată în 2005. Creşterea se datorează Complexului Energetic Turceni şi Complexului Energetic Rovinari care au dat în 2006 echipei Pandurii de trei ori mai mulţi bani decât au dat în 2005. Turceni a alocat 21 miliarde lei în 2006, faţă de opt miliarde de lei în 2005, iar C.E. Rovinari a alocat 14,5 miliarde de lei în 2006, faţă de cinci miliarde de lei în 2005.

Datorii la buget vs bani pentru echipa de fotbal

În cazul SNLO, aceasta plăteşte cei mai mulţi bani echipei de fotbal, societatea de stat alocând, în 2006, clubului Pandurii, 25 miliarde de lei. Cu aceşti bani, susţine GIP, SNLO ar fi putut acoperi datoriile pe care le avea la bugetul asigurărilor de sănătate şi la bugetul asigurărilor pentru somaj. La sfârşitul lui septembrie 2006, societatea avea datorii totale la stat de 844.578.150.000 de lei şi era în executare silită. La începutul lui ianuarie 2007, subliniază raportul GIP, Dan Burlan, directorul general al SNLO, anunţa că şi în acest an Pandurii Târgu Jiu va avea aceeaşi susţinere financiară de la SNLO ca şi în 2006.

Firmă privată, afaceri cu statul

Investigaţia GIP arată că, deşi între asociaţii clubului Pandurii există şi o firmă privată, ARTEGO SA, banii acesteia provin tot de la stat, mai exact din contractele de milioane de euro pe care ARTEGO le primeşte chiar de la cele trei companii din domeniul energetic menţionate mai sus. Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia cumpără de la ARTEGO aproape orice, de la materiale din cauciuc, piese de schimb şi soluţii de vulcanizare la salopete şi produse alimentare lactate. Numai în perioada ianuarie 2005 - iunie 2006, ARTEGO a primit de la "colegele" din asociaţia Pandurii contracte de 10 milioane de euro.

Condescu: "Ciuvică nu ştie ce spune"

Marin Condescu, preşedintele clubului Pandurii Târgu Jiu, susţine că singurii bani publici pe care îi foloseşte sunt cei alocaţi de Consiliul Local al primăriei, adică 10 miliarde anual. Raportul lui Ciuvică l-a enervat pe Condescu.

"Clubul Pandurii nu ia bani de la stat, nici subvenţii. Ciuvică vrea să fie băgat în seamă. Este mintea unui om care nu ştie ce spune", ne-a spus oficialul gorjenilor. Condescu recunoaşte că, anul trecut, Pandurii a primit circa 1,8 milioane de euro din partea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi SNLO, dar spune că banii au fost alocaţi pentru a finanţa toate secţiile clubului Pandurii, nu numai fotbalul, iar suma este deductibilă financiar.

"Ciuvică vrea să nu fie uitat de lume şi se bagă astfel în seamă. SNLO, dar şi complexurile energetice nu sunt subvenţionate de stat. Ar trebui să înţeleagă acest domn că Oltenia de Nord nu este o colonie şi că mai trebuie să trăiască şi localităţile din zonă".

Cine susţine clubul Pandurii Târgu Jiu?

Echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu este proprietatea Clubului Sportiv Lignitul Pandurii Târgu Jiu. În prezent, clubul sportiv are şapte asociaţi: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Consiliul Lo-cal Târgu Jiu, ARTEGO SA, Consiliul Judeţean Gorj şi Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia. Toţi asociaţii s-au obligat printr-un protocol să achite contribuţii, în calitate de asociaţi la club. Preşedintele clubului este preşedintele USMO, Marin Condescu.

Mircea Sandu: "Nu este problema FRF"

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, nu a comentat raportul lui Ciuvică. "Nu este problema FRF şi nici a LPF. Noi acordăm licenţe pe alte considerente, care nu au nicio legătură cu faptul că un club este sau nu finanţat exclusiv de către stat. În plus, există şi alte cluburi finanţate de primării care sunt bugetare. Dacă legislaţia le permite acest lucru, nu avem motive să fim deranjaţi", ne-a spus "Naşul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite