Foştii mineri, la mâna escrocilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ortaci din Valea Jiului au fost păcăliţi de un individ care le-a promis locuri de muncă în Capitală. Oamenii au răspuns unui anunţ publicitar din presă, care pro­mitea o mulţime de meserii bine plătite. Se căutau casiere, muncitori, agenţi comerciali şi chiar profesori.

Ortacii sperau să se reîntoarcă la muncă după ani de zile de şomaj şi venit minim garantat şi au fost dispuşi să-i ofere falsului angajator şi ultimii bani din casă pentru a fi siguri că vor primi un loc de muncă. Au dat curs anunţului din ziar şi au mers chiar la un interviu cu falsul patron.

„Am sunat la numărul de telefon din anunţ şi m-am întâlnit cu patronul care oferea loc de muncă. N-a stat prea mult pe gânduri, s-a uitat la mine, m-a întrebat dacă am mai muncit şi mi-a spus că sunt potrivită pentru secretară.

Mi-a cerut 50 de lei pentru acte”, susţine Viorica Balint, unul dintre păgubiţi. Femeia mai spune că în situaţia ei mai sunt şi alţi oameni care, însă, nu au făcut reclamaţie la Poliţie pentru că încă mai speră la locul de muncă promis.

S-a dat administrator de companie

Vineri, la Poliţia Municipiului Petroşani, 15 persoane s-au dus
să-l reclame pe „ţepar” după ce au aşteptat o zi întreagă ca respectivul să vină după ei pentru a-i duce la muncă.

Păgubiţii spun că bărbatul li s-a recomandat drept administrator al unei companii din Bucureşti, iar după ce s-au întâlnit cu el, pe rând, au susţinut câte un interviu de angajare, iar toţi au fost admişi pentru postul pentru care au optat. Le-a cerut însă, fiecăruia, între 20 şi 70 de lei, pentru întocmirea cărţii de muncă şi a fişei medicale pentru angajare.

„Bănuim că ar fi vorba de mai multe persoane înşelate. Din primele cercetări rezultă că bărbatul locuise cu chirie într-un apartament din Petroşani. Până în prezent, autorul anunţurilor false de angajare nu a fost încă identificat şi reţinut. Dar avem un cerc de suspecţi, din care acesta ar putea face parte.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru înşelăciune”, a declarat Bogdan Niţu, subinspector în cadrul IPJ Hunedoara.

image

S-a uitat la mine, m-a întrebat dacă am mai muncit şi mi-a spus că sunt potrivită pentru secretară. Mi-a cerut 50 de lei pentru acte.

image


Viorica Balint,
păgubită

Înşelaţi pe bandă rulantă

Oficial, circa 10 mii de persoane nu au un loc de muncă în cele şase localităţi ale Văii Jiului, însă în realitate sunt de trei ori mai mulţi şomeri.

Ei nu mai sunt în statistici deoarece şi-au epuizat toate formele de asistenţă socială oferite de stat.

Indivizi fără scrupule au profitat de situaţia disperată a localnicilor. De exemplu, o femeie a reuşit să câştige mii de euro de pe urma a zeci de persoane din zona Haţegului, cărora le-a promis că le va ajuta să plece la muncă în Germania. Aceasta le cerea oamenilor câte 50 de euro pentru un loc de muncă. În cele din urmă, a fost prinsă de oamenii legii.

Un alt caz a avut loc anul trecut, după ce Poliţia municipiului Deva a fost asaltată de mai mulţi muncitori care voiau să lucreze în Anglia, dar au fost lăsaţi pe drumuri.

Peste 20 de oameni au plătit atunci unui ONG din Iaşi câte 1.697 de lei, reprezentând transportul şi asigurarea medicală pentru un an de zile de muncă în Regatul Unit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite