Foştii grofi nu îşi mai primesc pădurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmaşii foştilor grofi unguri au ratat ocazia de a fi împroprietăriţi cu pădurile ce le deţineau în judeţul Mureş înainte de 1945. Astfel, peste 47.000 de hectare de terenuri forestiere vor

Urmaşii foştilor grofi unguri au ratat ocazia de a fi împroprietăriţi cu pădurile ce le deţineau în judeţul Mureş înainte de 1945. Astfel, peste 47.000 de hectare de terenuri forestiere vor rămâne în continuare în administrarea Direcţiei Silvice Mureş, în urma respingerii, de plenul Camerei Deputaţilor, a proiectului de lege iniţiat de senatorul UDMR Puskas Zoltan.
După ce proiectul a trecut prin aprobare tacită de Senat fără a fi dezbătut, votul deputaţilor a consfinţit legitimitatea aşa-numitelor "tabele CASBI". Acestea au fost întocmite în urma unei legi din 6 februarie 1945, prin care proprietăţile mai multor cetăţeni români de etnie maghiară şi germană sau cetăţeni maghiari, respectiv germani, au fost confiscate şi trecute în administrarea Casei de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI), conform Convenţiei de Armistiţiu din 12 septembrie 1944, încheiată între forţele aliate şi cele ale Axei. Legea fiind promulgată înainte de 6 martie 1945, data instalării în România a primului regim, măsurile luate în urma ei nu intră în categoria preluărilor abuzive ale regimului comunist care fac obiectul retrocedării conform Legii 247/2005.Deşi suprafeţele cerute spre retrocedare în contul societăţii Gudea Mester Haza, reînfiinţată de familiile Banffy, Bethlen şi Kemeny, rămân la stat, conducerea Direcţiei Silvice Mureş este precaută. "Deocamdată, nu fac obiectul retrocedării pentru că nu intră sub incidenţa Legii 247. şi în Comisia Judeţeană de validare subiectul a fost respins de la discuţie pe acest motiv. Acum nu ştim dacă nu se va iniţia un alt proiect de lege. Până atunci însă s-ar putea ca termenele de aplicare a Legii 247 să expire, deşi în cazul legilor retrocedării acestea au fost întotdeauna prelungite", a declarat Adrian Pârlea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite