Foştii şefi din MAI de ale căror nume se leagă scandalul de anul trecut, al angajărilor ilegale din Jandarmerie, Poliţie şi ISU au fost trimişi în judecată.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chestorul Cristian Constantin Baci, chestorul Adrian Pătraşcu, comisarul-şef Valentin Ion Opriţescu, subcomisarul Constantin Stoleru, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu, adjunctul său, generalul de brigadă Gheorghe Rugină şi colonelul Marian Valentin Grigoriu sunt acuzaţi de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie de abuz în serviciu, neglijenţă

Fostul secretar general al Ministrului de Interne, chestorul Cristian Constantin Baci,este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.  Potrivit rechizitoriului, acesta ar fi aprobat ocuparea a trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de UrgenţăGalaţi, deşi, conform Ordinelor Ministrului Administraţiei şi Internelor şi a prevederilor O.U.G. nr. 34/2009, ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante din unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi recrutarea personalului din sursă externă erau suspendate. Patru concurenţi au ocupat posturile respective, prin derogări ilegale, în urma cărora au fost deblocate respectivele posturi. Potrivit anchetatorilor, cei patru „câştigători” ai concursurilor nu au lucrat nicio zi în cadrul Jandarmeriei Române sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât, la data la care aceştia au fost numiţi pe funcţii, au şi fost transferaţi în unităţi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu aprobarea lui.


Fostul director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul Adrian Pătraşcu, este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. El ar fi fost cel care a avizat în mod ilegal ocuparea celor trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi,


Opriţescu a avizat încadrarea

Tot de abuz în serviciuu este acuzat şi comisarul-şef Valentin Ion Opriţescu, care avea atunci funcţia de director general al Direcţiei Generale Financiare în cadrul MAI. El a încălcat dispoziţiile legale privind exercitarea controlului financiar preventiv şi a avizat încadrarea şi salarizarea celor patru candidaţi în favoarea cărora s-a organizat concursul în mod ilegal.
Subcomisarul Constantin Stoleru, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane a Ministerului Administraţiei şi Internelor, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.Potrivit procurorilor, acesta a acordat sprijinul în vederea deblocării ilegale a posturilor, destinate ocupării exclusive de către cei 4 persoane, a contribuit la încadrarea acestora fără drept în rândul cadrelor militare active.


Olimpiodor Antonescu- neglijenţă în serviciu

Fostul şef al Jandarmeriei Române, generalul-locotenent Olimpiodor Antonescu este acuzat de neglijenţă în serviciu. El a aprobat componenţa nominală a comisiilor de examen  şi  procedura de examen contrar dispoziţiilor prevăzute în Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor, în scopul exclusiv al încadrării în rândul cadrelor militare active a celor patru participanţi, de altfel singurii candidaţi la concurs.

Rugină- abuz în serviciu şi fals intelectual
Adjunctul lui Antonescu, generalul de brigadă Gheorghe Rugină este acuzat, de abuz în serviciu şi fals intelectual el încălcând, cu ştiinţă, potrivit rechizitoriului, atribuţiile de serviciu, deoarece a efectuat demersuri  în  scopul ocupării în cadrul examenului organizat, în favoarea şi numai pentru cei patru candidaţi, ale căror dosare de înscriere nu le-a verificat nici măcar formal. În acest mod, cei patru au fost încadraţi, deşi de la dosarele acestora de înscriere lipseau documente esenţiale, care, în cazul unei competiţii reale ar fi atras excluderea de la posibilitatea de a participa la concurs.


Tot de abuz şi fals intelectual este acuzat şi colonelul Marian Valentin Grigoriu, director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. El şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care prevedeau obligaţia ca posturile scoase la concurs să fie publicate, cu cel puţin 10 zile înainte de data concursului, la sediul unităţii, pe pagina de internet a instituţiei organizatoare sau în presa scrisă. 
De asemenea, Grigoriu nu a respectat prevederile legale, potrivit cărora componenţa comisiilor se stabileşte cu cel puţin 15 zile înainte de data desfăşurării concursului, iar, în calitate de membru al comisiei de concurs privind încadrarea postului de şef al Direcţiei financiare din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, nu a verificat corectitudinea întocmirii dosarului de recrutare a unuia dintre candidaţi din care lipseau mai multe documente obligatorii care ar fi atras, în cazul unei competiţii oneste, descalificarea acestuia.

Scandalul
În toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General  al  Jandarmeriei    Române  şi  al   Inspectoratului  General  pentru  Situaţii de  Urgenţă, au  fost  deblocate  posturi în   scopul exclusiv al angajării ilegale, a patru persoane,  respectiv  a numitului F.C. direct într-o funcţie de autoritate publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi  Internelor,   iar a celorlalţi trei pe funcţii de ofiţeri.
Datorită faptului că realizarea acestui scop nu era posibilă într-o singură etapă şi, în plus, era nevoie şi de crearea unei aparenţe de legalitate a încadrării acestora  din sursă externă, în condiţiile în care rigorile legale prevedeau  păstrarea echilibrului bugetar menit să reducă nivelul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României, au  fost demarate mai întâi  proceduri  care să creeze aparenţa de nevoie pentru  structuri ale Ministerului Administraţiei şi  Internelor  de personal  din surse externe. Odată angajate în rândul cadrelor active ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, trei dintre aceştia au fost transferaţi de la Inspectoratul General al  Jandarmeriei   Române la Inspectoratul General al Poliţiei Române,  iar al patrulea persoană   a rămas în cadrul Inspectoratului General  pentru  Situaţii de  Urgenţă.
 Aceste demersuri, respectiv identificarea unor posturi vacante, apte a fi deblocate, organizarea concursurilor, componenţa comisiilor, aparenţa examinării candidaţilor  au fost  desfăşurate prin  încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, în funcţie de nivelul de decizie la care se aflau.
În acest context al organizării concursurilor, inculpaţii au întocmit, aprobat, avizat documente în baza cărora a fost atins  scopul final infracţional al acestor activităţi, respectiv încadrarea  în funcţii.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite