Fosta consilieră a lui Funeriu, urmărită penal pentru obţinerea de fonduri europene cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale în cazul Melaniei Vergu, fost consilier al ministrului Educaţiei, pentru folosire de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a informat DNA miercuri într-un comunicat.

Alături de Melania Vergu este cercetat şi Ioan-Teodor Vergu, director și asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că, la data de 8 octombrie 2010,Melania și Ioan - Teodor Vergu, în calitate de reprezentanți ai SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene acordate prin programul POSDRU, au prezentat la Autoritatea de management documente și declarații inexacte în care au consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea firma acestora în vederea accesării de fonduri pentru punerea în practică a proiectului „Practică să înveți, învață să practici". În această modalitate, spun procurorii, SC Edu Tim Consultanţă EuropeanăSRL a obținut pe nedrept suma totală de totală de 3.284.141,10 lei (aproximativ 760.000 de euro) provenită din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național, notează NewsIn.

De asemenea, în cursul anului 2011, Melania Vergu, cu ocazia derulării aceluiași proiect, a prezentat la AMPOSDRU mai multe cereri de rambursare la care a atașat documente cu conținut inexact pentru justificarea unor cheltuieli în baza cărora firma beneficiară a proiectului a încasat pe nedrept suma totală de 82.166 lei.

În 2010, Autoritatea de Monitorizare a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), a stabilit, în urma unei anchete, că firma Melaniei Mandas Vergu, Edu Tim Consultanţă Europeană, a folosit nejustificat 11.930 de lei, pe care trebuie să-i returneze.

„Verificarea efectuată a costatat că nu există nereguli majore în aplicarea respectivului proiect. Până în acest moment au fost întocmite contractele individuale de muncă pentru echipa de implementare a proiectului, şi s-au desfăşurat vizitele de studiu ale experţilor angajaţi în proiect în ţări ale Uniunii Europene. Activităţile prevăzute în proiect sunt realizate conform graficului asumat de beneficiar sau în curs de realizare. Au fost identificate şi două nereguli: la vizita de studiu în Austria a experţilor a luat parte şi o secretară, a doua neregulă constatată fiind închirierea unui sediu aflat în b-dul Aviatorilor, la aceast stadiu al implementării proiectului nefiind necesară închirirerea acestuia", a declarat, la Braşov, Cristina Zevedei, directorul general al AMPOSDRU, transmite corespondentul NewsIn.

În cele două cazuri, sumele cheltuite nejustificat, vor fi recuperate de la beneficiarul proiectului, a mai spus sursa citată.

În primul caz, ancheta a ajuns la concluzia că prezenţa secretarei în delegaţia care a afectuat vizita de studiu nu se justifica, aceasta fiind „parte a personalului administrativ", fiind cheltuite nejustificat sume care totalizează 4.380 de lei.

În cel de-al doilea caz, echipa de control a constatat că beneficiarul proiectului, firma Edu Tim Consultanţă Europeană, a închiriat un sediu, situat în b-dul Aviatorilor, pentru care în lunile februarie, martie şi aprilie s-au plătit 7.560 lei chirie. De fapt, este vorba despre închirierea locuinţei fiului Melaniei Mandas Vergu, care a şi fost renovată cu bani din proiect.

„Echipa de control a ajuns la concluzia că respectiva locaţie a fost închiriată fără ca să fie desemnată pentru proiect, dar şi fără ca această cheltuielă să fie justificată de activităţile derulate până în prezent în cadrul proiectului", a precizat Cristina Zevedei.

Echipa care a controlat derularea proiectului şi sumele cheltuite până în prezent a fost formată din funcţionari ai Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) - de la Compartimentul Antifraudă şi Nereguli şi de la Serviciul de Verificare Proiecte Finanţate, la verificări luând parte şi un observator din cadrul Compartimentului Antifraudă şi Nereguli al AMPOSDRU, iar din partea beneficiarului a participat managerul de proiect şi responsabilul financiar al proiectului. Controlul a fost precedat şi de studierea dosarelor proiectului „Practică să înveţi, învaţă să practici!".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite