Fortul primarului Sorin Oprescu de la Ciolpani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu (61 de ani), a ales să-şi stabilească reşedinţa departe de praful şi de zgomotul metropolei. Şi-a ridicat o casă de aproape 500 de metri pătraţi, la Ciolpani.  Vila este împrejmuită de un gard înalt şi este monitorizată cu camere video.

Reşedinţa lui Sorin Oprescu este situată la aproximativ 35 de kilometri de Capitală. Cei drept, primarul nu locuieşte permanent în această vilă. Atunci când este foarte ocupat trage la cea de-a doua reşedinţă a sa, din strada Popa Savu, în apropiere de Parcul Kiseleff.

Imensa reşedinţă de la Ciolpani a fost construită între anii 1997-1998, într-o perioadă în care Sorin Oprescu a fost consilier la Primăria Capitalei.

Blocul din zona Aviatorilor unde Oprescu areun apartament de lux

Pe dinafară, vila primarului arată asemenea unei fortăreţe. Gardul înalt de trei metri nu lasă să se vadă nimic din proprietate. Gardul este prevăzut cu ţepuşe, pentru a-i descuraja pe eventualii musafiri nepoftiţi.

Tot pentru securitate, Sorin Oprescu a montat şi un sistem de supraveghere video. Singurul vizibil din stradă este un catarg de aproximativ 10 metri, pe care este arborat steagul tricolor, aşa cum stă bine deţinătorului unei funcţii de demnitate publică.

Singur acasă

Dincolo de gardul de cazarmă te întâmpină o clădire impunătoare. Vila, care are nu mai puţin de 480 de metri pătraţi, nu este împărţită de Sorin Oprescu cu nimeni. Edilul este divorţat, iar fiul său, Mircea Sorin Oprescu (34 de ani), locuieşte în zona Aviatorilor, din Capitală.

Casa lui Sorin Oprescu are parter, etaj şi mansardă, suprafaţa fiecărui nivel fiind considerabilă. Vila dispune de zone vitrate generoase. Pentru ca soarele verii să bată direct în ferestrele largi, au fost montate copertine retractabile din pânză impermeabilă.

image

Casa lui Oprescu văzută din satelit

La parter, chiar lângă intrarea principală în locuinţă, au fost montate mai multe pergola pentru flori agăţătoare. De altfel, toată curtea casei este amenajată ca spaţiu verde. Aleile, pavate cu dale roşii din piatră, sunt mărginite de gazon şi arbuşti ornamentali.

Peisajul este completat de mai mulţi brazi, plantaţi în faţa casei. Întregul edificiu este estimat de experţii imobiliari la aproximativ 1,5 milioane de euro. Sorin Oprescu este vecin cu un alt medic celebru, Mircea Beuran, care locuieşte pe o stradă alăturată.

Primarul Sorin Oprescu a refuzat să discute despre proprietăţile sale. Prin intermediul biroului de presă al Primăriei, Sorin Oprescu ne-a transmis că "informaţiile solicitate se regăsesc în declaraţiile de avere ale primarului general, postate pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti".

Aleea pe care este amplasată vila lui Oprescu arată impecabil. În contrast cu celelalte străzi, care au aspect de uliţe, strada Covrigarului este asfaltată ca o autostradă. Fără nicio groapă şi cu stâlpi de protecţie. După casa primarului, zona cu stâlpi se termină brusc, iar gropile reapar în asfalt.

Oprescu s-a "jucat" puţin şi cu indicatoarele rutiere. Astfel, pe aleea vilei sale a răsărit un indicator de limitare a vitezei la 30 de kilometri la oră.

Edilul a considerat că acesta nu este suficient de convingător. Aşa că pentru şoferii obişnuiţi să-şi tureze motoarele pe strada Covrigarilor, tulburând tihna edilului, au fost montaţi trei „poliţişti morţi", cum li se mai spun bumper-elor din cauciuc pentru reducerea vitezei.  Cu dispozitivele în cauză, Sorin Oprescu a umplut străzile Capitalei, înainte ca acestea să mai fie şi asfaltate.

image

Din stradă nu se vede decât etajul şi mansarda

Venituri modeste, cheltuieli mari

Cu toate că întreţinerea proprietăţilor sale este costisitoare, primarul Sorin Oprescu are venituri destul de modeste. Potrivit ultimei declaraţii de avere, edilul a câştigat de la primărie 66.000 de lei (15.000 de euro) şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", unde predă chirurgia, 63.000 de lei (14.600 de euro). 

Potrivit aceluiaşi document, Sorin Oprescu şi-a împrumutat firma de două ori, cu 562.000 de lei (140.000 de euro), respectiv, 18.300 de euro. În conturi din două bănci mai deţine aproximativ 1.600 de lei. În 2007, Oprescu s-a împrumutat cu 100.000 de euro, datoria fiind scadentă în acest an.

Firmă cu profit zero

Sorin Oprescu este acţionar într-o singură firmă, Medical Prestige SRL, al cărei obiect de activitate o constituie activităţile de asistenţă medicală specializată.  
În aceeaşi societate, care este un centru medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu, mai sunt prezenţi fratele său, Gelu Oprescu (55 de ani), fiul, Mircea Sorin Oprescu (34 de ani), şi mama celui mai bun prieten, Gizella Galea (70 de ani).

image

Primarul Capitalei şi-a făcut casă mare, dar are curtea mică

Ultimele trei bilanţuri depuse la Registrul Comerţului sunt trase la indigo. Indiferent de cifra de afaceri avută în anii respectivi (2,1 milioane de lei, în 2008, 4,3 milioane de lei - 2009 şi 6,5 milioane de lei - 2010), profitul a fost mereu acelaşi: minus un leu. 

480 de metri pătraţi are vila lui Sorin Oprescu de la Ciolpani

Profil Sorin Oprescu

- Născut la 7 noiembrie 1951, la Bucureşti

- 1976, absolvent al Facultăţii de Medicină Generală - IMF Bucureşti

- 1978 - 1979, medic medicină generală la cabinetul medical al Aeroportului Internaţional „Mihai Kogălniceanu"  (Constanţa)

- 1978 - 1985,  asistent universitar şi medic specialist chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

- 1992 - 1993, consilier al ministrului Sănătăţi

- 1996 - 2000, consilier la Primăria Municipiului Bucureşti

- 1996, conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila" Bucureşti

- 2000, profesor universitar al UMF „Carol Davila" Bucureşti

- 1994-2006, director al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti

- 2008, ales primar general al Municipiului Bucureşti

- 2006, preşedinte PSD Bucureşti

- 2000-2004 şi 2005-2008, senator PSD

- 2000-2004 şi 2005-2008, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate  din Senat

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite