„În Formula 1 trebuie să fii omul potrivit la momentul potrivit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ocupat locul 8 la finalul sezonului său de debut şi a devenit cel mai tânăr câştigător de Mare Premiu. Sebastian Vettel vorbeşte în exclusivitate pentru „Adevărul Sporturi“ despre dorinţa de a fi cel mai bun. La 20 de ani, tânărul star al Formulei 1, care îl va înlocui pe David Coulthard la Red Bull, gândeşte mult mai matur decât ai crede văzându-i figura sa de puşti.

Adevarul:Frank Williams, bosul de la Williams, a spus despre tine că eşti următorul mare rival al lui Lewis Hamilton şi că având o maşină puternică ai putea în doi-trei ani să câştigi titlul mondial. Cât de realistă este previziunea?

Sebastian Vettel: Cu siguranţă sunt fericit că oamenii gândesc despre mine că aş putea câştiga un campionat în viitor. De aceea sunt aici şi cred că acesta este visul oricărui pilot de Formula 1. Sunt conştient însă că mai am destul de lucru şi voi încerca să fac tot posibilul să-mi îndeplinesc acest vis. Timpul va spune cât de realistă este previziunea.

Ai obţinut prima ta victorie din Formula 1 în acest sezon, la Monza. Care a fost secretul acelui weekend?

A fost fantastic, încă am vii în memorie imaginile din acele zile şi cred că o să le păstrez mereu în minte. Totul a mers foarte bine şi nu este nimic secret legat de acel succes, totul se datorează lucrului perfect făcut de echipă.

Ai fost privit în altfel de oamenii din paddock după acea victorie?

Cred că am câştigat ceva mai mulţi suporteri şi cu siguranţă ceva mai multă atenţie din partea mass-mediei. Dar eu sunt acelaşi, nicio diferenţă.

Fanii F1 din Germania şi nu numai te privesc deja ca pe următorul Michael Schumacher. E greu să porţi asemenea povară pe umerii tăi?

Voi lua chestia asta ca pe un compliment, dar nu ar fi fair să fiu comparat cu Michael. Mă gândesc la ce a realizat el în carieră. Eu abia am început-o pe a mea. Oricum eu sunt primul care pune presiune asupra mea. Vreau ca totul să-mi iasă bine mai mult decât oricine altcineva.

Ai concurat de mai multe ori în clasele inferioare ale curselor pe circuit împotriva actualului campion din Formula 1 Lewis Hamilton. Chiar l-ai învins de câteva ori. Din perspectiva celui care l-a simţit într-un duel, cât de puternic este?

În primul rând, aş spune despre el că este un tip deosebit şi abia apoi că este un excelent pilot, un profesionist prin excelenţă. Este cu siguranţă unul dintre cei mai buni driveri împotriva căruia am concurat vreodată, dovadă că a cucerit titlul în acest an.

Ce este atât de special în a conduce un bolid de Formula 1?

Se spune că a avea controlul unui monopost este o iluzie. Dar sentimentul că totuşi reuşeşti să-l controlezi, că ştii ceea ce faci, că te propulsezi către limitele tale şi te arunci în luptă împotriva celorlalţi concurenţi este extraordinar.

Ai cunoscut sentimentul de frică la volan?

Nu. Însă ştiu acel sentiment când eşti pe cale să pierzi controlul. Până în ultimul moment încerci să recapeţi controlul asupra maşinii şi ajungi să realizezi la un moment dat că orice ai face nu va fi de ajuns. Din acel moment de obicei totul se petrece foarte repede şi până în momentul impactului ai un sentiment de neajutorare.

Care a fost cel mai grav accident al tău?

Acum doi ani în Formula Renault, pe ploaie. Eram pe locul doi şi încercam să prind liderul. M-am apropiat de viraj mult mai tare decât de obicei, pentru că am crezut că o să meargă. Aproape că a mers. Doar că am atins un pic iarba cu cauciucul din dreapta spate. Era baltă acolo şi m-am răsucit şi am fost propulsat în zidul lateral. Impactul nu a fost atât de rău, dar în jurul meu zburau tot felul de bucăţi din maşină, iar una dintre ele m-a tăiat la deget.

Ai fost tentat să încerci şi alte sporturi în afară de cele cu motor?

Îmi plac mult şi alte sporturi, am jucat fotbal sau tenis de masă, dar pe termen lung niciunul dintre ele nu m-a făcut mai fericit decât să pilotez pe un circuit.

Piloţii din România încep să scoată încet capul în lume, iar un tânăr numit Doru Sechelariu, în vârstă de numai 15 ani, s-a impus într-una dintre cursele Formulei BMW, la Singapore. Desigur, ţinteşte la rândul său Formula 1. Ce sfaturi ai avea pentru el?

Îi doresc mai ales să reuşească să ajungă în viitor în Formula 1. Singurul sfat pe care i l-aş putea da ar fi să încerce să-şi atingă scopul cu orice preţ şi să nu renunţe atunci când totul pare imposibil de realizat. Desigur îi urez şi mult noroc, deoarece ai mare nevoie în această lume a curselor de maşini.

Există anumiţi paşi care trebuie urmaţi pentru a ajunge să fii pilot de Formula 1?

Nu cred că e o anumită reţetă. Nu cred că dacă pilotezi un kart de la trei ani vei ajunge un mare pilot. Pur şi simplu trebuie să fii omul potrivit la momentul potrivit. Dacă mai ai şi un pic de talent, cu atât mai bine. 

Sebastian Vettel

Data naşterii:  3 iulie 1987

Locul naşterii:  Heppenheim, Germania

Rezidenţă: Walchwil, Elveţia

Carieră: karturi din 1994 în 2002 (Red Bull Junior din 1999), Formula BMW 2003 şi 2004, F3 Euroseries 2005 şi 2006, Renault World Series 2007. Primul drive test în Formula 1 în septembrie 2005 (BMW). Debut în Formula 1 în 2007 la Toro Rosso. La scurt timp după aceea a absolvit liceul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite