DESCOPERIRE Folosirea zilnică a aspirinei creşte riscul pierderii vederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub risc sunt vârstnicii
Sub risc sunt vârstnicii

Vârstnicii care iau aspirină în fiecare zi sunt de două ori mai susceptibili să aibă mai târziu degenerescenţă maculară, în urma căreia se pierde vederea centrală, decât cei care nu iau, arată un studiu european, citat de Reuters.

Nu există date clare care să arate că aspirina provoacă pierderea vederii. Ultimele descoperiri publicate sunt însă destul de îngrijorătoare faţă de faptul că aspirina ar putea agrava tulburările de vedere în condiţiile în care vârstnicii o folosesc zi de zi pentru bolile de inimă.

"Pentru cei care au degenerescenţă maculară, nu este recomandat să ia aspirină", afirmă William Christen de la un sputal din Boston care nu a  fost implicat în studiu.

Echipa de cercetători condusă de Paulus de Jong de la Institurul Olandez de Neuroştinţă şi Centrul Medical Academic a colectat informaţii despre sănătate şi stil de viaţă de la aproape 4.700 de oameni cu vârsta de peste 65 de ani din Norvegia, Estonia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Grecia şi Spania.

Dintre cele 839 de persoane care au luat aspirină zilnic, 36 aveau o formă avansată de degenerescenţă maculară umedă (4 la 100 dintre cei care foloseau zilnic aspirină).

În comparaţie, aproximativ două din 100 de oameni care au luat luat mai rar aspirină aveau acelaşi tip de degenerescenţă maculară.

Degenerescenţă maculară umedă, cauzată de spargerea vaselor de sânge în ochi, duce la pierderea vederii în centrul câmpului vuzual al ochiului. Forma uscată este mai comună şi mai puţin severă, deşi cei care o au suferă de anumite dificultăţi vizuale.

Ambele forme, umedă şi uscată, sunt printre cauzele principale ale pierderii vederii în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, care afectează milioane de rezidenţi din SUA.

Cercetătorii au descoperit că utilizarea aspirinei nu are legătura cu forma uscată a degenerescenţei maculare şi nici cu etapele anterioare ale bolii.

De Jong afirmă că pentru persoanele cu boli cardiovasculare care iau asprirină pentru a preveni înrăutăţirea stării de sănătate, beneficiile medicamentului depăşesc însă riscurile aduse sănătăţii oculare.

"Un ochi sănătos cu capacităţi complete din punct de vedere vizual nu este de niciun folos într-un corp mort", spune el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite