Focşaniul stă pe o groapă de... bani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focşani

iar biogazul obţinut va fi folosit în producerea de energie. Soluţia? Ne-o divulgă Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focşani.
- Într-adevăr, în Focşani, biogazul din halda de gunoi va fi captat, filtrat şi, printr-o staţie de pompare, va fi transportat la CET, unde va alimenta arzătoarele de la cazanele de abur. Beneficiile constau în faptul că metanul, care este de patru ori mai toxic decât bioxidul de carbon, nu va mai fi emis în atmosferă. Câştigul cel mai mare este reducerea a 86.000 - 89.000 tone de emisii de bioxid de carbon echivalent. Conform Protocolului de la Kyoto, aceste reduceri de emisii vor fi cumpărate, în cazul nostru, de guvernul danez. Aceasta va conduce la o amortizare rapidă a investiţiei.
- Focşaniul va avea exclusivitate pe acest proiect?
- Nu, proiectul vizează zece oraşe din ţară. În prezent, ne aflăm în faza de derulare a licitaţiei pentru execuţia lucrării. Proiectul este realizat de Compania de Utilităţi Publice Focşani, în cofinanţare cu Agenţia Daneză a Mediului (DEPA). Astfel, DEPA contribuie cu 40%, Consiliul Local Focşani cu 10%, iar CUP cu 50%.
- Deţine Focşaniul cantitatea necesară de gunoi pentru ca proiectul să fie rentabil?
- Agenţia Daneză de Mediu a studiat capacităţile rampelor de gunoi din oraşele implicate în proiect şi a ajuns la concluzia că Focşaniul este fezabil din acest punct de vedere. Proiectul vizează doar actuala rampă de gunoi, cu cantitatea de deşeuri existentă. Aceasta nu îndeplineşte normele de mediu şi urmează să fie închisă până în 2009.
- Împliniţi un mandat şi jumătate de când vă aflaţi în fruntea Primăriei municipiului Focşani. Aţi reuşit, în mare parte, să puneţi în practică promisiunile din timpul campaniei electorale? Ce aveţi să vă reproşaţi?
- Destule! Sunt, în general, o persoană exigentă, cer mult de la toată lumea, începând cu mine. În campania electorală nu trebuie să faci promisiuni, ci să propui proiecte. Proiecte viabile, necesare şi bine concepute. Eu asta am făcut! Da, am reuşit să derulăm multe din proiectele propuse: o gară nouă, teatrul renovat, noi servicii pentru cetăţeni, două noi cartiere de locuinţe pentru tineri, sunt doar câteva dintre acestea. De fapt, aceste cartiere sunt şi un motiv de nemulţumire, pentru că nu am reuşit încă finalizarea lor. Sunt nemulţumit şi pentru că nu am reuşit să pun în practică multe altele din proiectele prevăzute. Astfel, încă din 2000-2001, am propus mansardarea blocurilor de locuinţe şi refacerea izolaţiei termice a acestora. Complicaţiile de natură legislativă nu mi-au permis, până acum, să le pun în practică decât parţial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite