Fără drumuri, dar cu internet în bătătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din două cătune aflate la 60 de kilometri de Focşani i-au cerut primarului să le monteze reţele de internet pentru a-şi vinde produsele în lumea virtuală. Cei 400 de localnici din Cătăuţi şi Seciu, comuna Chiojdeni, vor să vadă pe net ofertele de preţuri la oi, lapte şi brânză.

În cele două sate, aflate la 60 de kilometri de Focşani, calcă rar picior de străin. Oamenii cară cu găleata apă de la fântâna aflată la kilometri distanţă şi au grupul sanitar în grădină, întrucât nu au reţele de apă şi de canalizare. Se ocupă în mare parte cu oieritul, pentru că pământul în zonă nu este roditor.

Localnicii au cerut să-şi facă abonamente la reţelele de internet. Întrucât furnizorii de cablu nu-i luau în seamă, au apelat la primar. „Au venit la mine mai mulţi cetăţeni care au spus că vor internet. La început mi s-a părut un pic neobişnuit, dar am zis că este foarte bine că vor să se informeze. Am vorbit cu o firmă şi am montat reţeaua", a afirmat Şerban Pârlogea, primarul comunei Chiojdeni.

Lapte şi oi online

Sătenii se bucură că au internet, pentru că sunt interesaţi de ofertele de preţuri la laptele de vacă, brânza de oi, lâna şi lemnele. Vor să înveţe cum se dau mărfurile în lume, ca să poată să ceară un preţ cât mai bun pe produsele lor. „Eu am grijă de vaci. Avem vreo 10 văcuţe de rasă şi vindem laptele, viţei şi mai vedem şi noi pe internet cine oferă preţurile mai bune. Că şi aşa suntem rupţi de lume aici cu drumul ăsta jalnic. Nimeni nu vine la noi", ne-a spus Maria Dediu (37 de ani), primul internaut din sat.

Sătenii au aflat despre utilitatea internetului de la funcţionarii din primărie. „Am văzut la agentul agricol cum se vede pământul din satelit şi cât costă laptele şi brânza prin alte locuri. Ni s-a părut că-i bine să avem şi noi, ca să ştim cum stă treaba. Mai ales că putem vorbi pe messenger cu rudele de la oraş", a declarat Tiberiu Gabor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite