Poluarea Milcovului, „curăţată“ de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pofida probelor existente şi astăzi la locul poluării, magistraţii vrânceni consideră că vinovaţii merită un simplu avertisment
În pofida probelor existente şi astăzi la locul poluării, magistraţii vrânceni consideră că vinovaţii merită un simplu avertisment

Magistraţii vrânceni au anulat anul acesta peste 60 de amenzi cu valori între 50.000 şi 100.000 de lei, aplicate poluatorilor de Garda de Mediu. Conducerea Gărzii de Mediu consideră că generozitatea judecătorilor distruge, practic, activitatea şi credibilitatea instituţiei de control.

Ca şi în cazul amenzilor de circulaţie, şi contestaţiile la sancţiunile pentru încălcarea normelor de mediu ajung tot mai des pe masa  judecătorilor. În foarte multe cazuri, amenzile sunt anulate în instanţă şi reduc la zero munca instituţiilor de control.

Potrivit conducerii Gărzii de Mediu din Vrancea, peste 70% din agenţii economici sancţionaţi pentru poluări accidentale contestă în instanţă procesele-verbale de amendă. În cele mai multe dintre cazuri, soluţiile le sunt favorabile poluatorilor. Nu mai puţin de 60 de amenzi pentru poluări grave, al căror cuantum total depăşeşte un milion de lei noi, au fost transformate în simple avertismente în acest an de instanţele din Vrancea.

Citiţi şi: Poluarea râului Milcov, "curăţată" de judecători/Vezi aici ce păţesc în instanţă amenzile date de Garda de Mediu

Aurel Cristian, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Vrancea, se declară exasperat de situaţie. „E o nebunie ce se întâmplă. Faptele sunt evidente, reuşim să le dovedim, judecătorii consimt că am aplicat bine legea, dar în final aceştia transformă amenda în avertisment, considerând faptele ca fiind lipsite de pericol social. În Germania, sau în oricare stat normal, când e vorba de poluarea mediului, judecătorii nu discută", ne-a declarat Aurel Cristian.

Milcovul, transformat în colector de dejecţii

Unul dintre exemplele de poluare „curăţată" de judecătorii vrânceni este cel privind poluarea râului Milcov. Combinatul de porci Premium Pork de la Goleşti a produs acest incident în aprilie 2010.

La vremea respectivă, dejecţiile de la combinatul de porci au ajuns pe terenurile unor agricultori din Goleşti şi apoi, prin sistemul de drenuri, acestea s-au scurs direct în Milcov. 

Poluarea a fost descoperită chiar de primarul comunei Goleşti, Alexandru Zar. „Am o bucată de teren şi am fost acolo săptămâna trecută. Am găsit în capătul terenului furtunul cu care se transportă dejecţii. Pentru că l-au tras pe proprietăţile oamenilor, când s-au executat lucrări agricole, s-a trecut cu plugul, cu discul, cu tractoare peste el şi era normal să cedeze. Normal era să ceară permisiunea de a traversa terenurile şi să-l îngroape", ne-a declarat Alexandru Zar.

Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit, în baza probelor, că nu a fost vorba de o poluare accidentală, ci de o încălcare flagrantă a prevederilor de mediu. S-au dat atunci două amenzi, una în valoare de 50.000 de lei, şi alta de 80.000 de lei responsabililor combinatului.

Recunosc vina, apoi contestă amenda

În acel moment, conducerea combinatului şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru accident. „Ştim de o poluare accidentală - o porţiune dintr-o conductă a fost ruptă. Investigăm cauzele care au produs acest eveniment. Ne asumăm întreaga răspundere. Am luat deja măsuri pentru înlăturarea efectelor poluării", a declarat pentru „Adevărul", în aprilie 2010, Adrian Iorgulescu, directorul combinatului de la Goleşti.

În ciuda recunoaşterii vinovăţiei, poluatorul a constestat în instanţă procesele-verbale întocmite de Garda de Mediu, iar cele două amenzi au fost transformate de judecători în simple avertismente. Asta deşi râul Milcov a fost transformat într-o apă moartă pe o lungime de mai mulţi kilometri. „Pentru ce se mai fac legi în ţara asta dacă nimeni nu le respectă. Ar trebuit ca deversările să fi avut loc pe terenul unui judecător. Să vedem dacă îi convine", este părerea vrânceanului Costel Martiniuc (33 ani), din Goleşti.

"Judecătorii consimt că am aplicat bine legea, dar în final transformă amenda în avertisment. "
Aurel Cristian
comisar-şef Garda de Mediu

Munca în zadar

Nu mai puţin de 60 de amenzi pentru poluări grave, al căror cuantum total depăşeşte un milion de lei noi, au fost transformate în simple avertismente în acest an de instanţele din Vrancea.

Aurel Cristian
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite