VIDEO FOTO Părinţi care nu-şi merită copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Munteanu, mama Georgianei, i-a luat apărarea lui Ion
Daniela Munteanu, mama Georgianei, i-a luat apărarea lui Ion

Un bărbat a omorât în bătaie fetiţa de patru ani care-i spunea „tată“, iar o adolescentă de 15 ani a ajuns la spital cu o greutate de 13 kilograme pentru că mama o ţinea nemâncată. Autorităţile locale şi vecinii au asistat tacit la dramele acestor copii. Şefii „de la judeţ“ se scuză că nu au avut cunoştinţă de situaţii.

O copilă de patru ani din satul vrâncean Câmpuri a fost ucisă în chinuri groaznice de concubinul mamei ei. Iniţial, mama fetiţei, Daniela Munteanu (22 de ani) şi Ion Neagu (36 de ani) au declarat anchetatorilor că fetiţa a căzut din pod.

Mai citeşte şi:

"Românii, nişte barbari!" Cazul româncei, mamă la 10 ani, i-a revoltat pe spanioli

Săraci şi fără părinţi, tot mai mulţi copii din Moldova renunţă la şcoală

România vrea să readucă în ţară copii cu vârste mici, aflaţi în Italia

Tragedia s-a întâmplat duminică. Puţin după prânz, Daniela Munteanu a găsit-o fără suflare, în curte, pe fiica ei Georgiana Mădălina Ciobotaru, în vârstă de patru ani.

Fetiţa era plină de vânătăi şi de sânge, motiv pentru care vecinii au chemat poliţia. Concubinul mamei, Ion Neagu (36 de ani), le-a spus poliţiştilor că micuţa a murit pentru că a căzut din podul casei. El spus că Georgiana, nesupravegheată, s-a urcat pe o scară improvizată, apoi s-a dezechilibrat şi a căzut în cap.

Mama fetiţei a susţinut în primă fază teoria concubinului. Apoi s-a răzgândit. „El o bătuse şi înainte să plec eu de acasă la magazin şi mereu spunea că fata asta a mea o să moară de mâna lui pentru că este făcută cu altul. Fata nu s-a mai putut ridica de pe scaun că o durea piciorul, tot el o bătuse, şi el s-a enervat. A fost un moment de furie, că nu era mereu aşa", a povestit tânăra.

Viaţă chinuită

Miercuri, medicii legişti şi procurorii au confirmat: fetiţa a fost omorâtă în chinuri cumplite după ce a fost bătută cu pumnii, picioarele şi un corp contondent, cel mai probabil un ţăruş. Ion Neagu a fost reţinut pentru 24 de ore cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţia de omor deosebit de grav. Magistraţii Judecătoriei Focşani au decis joi arestarea pentru 29 de zile a individului. El riscă până la 25 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Ion Neagu, tatăl vitreg al Georgianei, este acuzat de omor

Ion Neagu este cunoscut în sat ca fiind un tip violent. Munceşte cu ziua când apucă, iar ce câştigă cheltuieşte pe băutură şi nu de puţine ori şi-a ieşit din fire, după cum spun localnicii. Coşmarul Georgianei Mădălina Ciobotaru a început când avea doar şapte luni. „A zis că o suportă pe lângă casa lui doar pentru pensia alimentară de 400 de lei pe care o primeşte de la fostul meu soţ", a mai spus mama fetiţei.

Că Georgiana era deseori supusă la chinuri groaznice de către Ion Neagu, o ştiau mulţi, inclusiv tatăl natural al copilei. „Legea i-a dat fata ei. Pe mine ea nu m-a lăsat deloc să o văd. Am plecat în Italia şi apoi am auzit că ea era chinuită. Am auzit că el o punea pe Georgiana cu mâna pe plită pentru că se scăpa pe ea", a spus tatăl fetiţei, Viorel Ciobotaru (33 de ani).

Şi vecinii confirmă violenţele inimaginabile la care era supusă copila. „Şi ea o bătea pe fată cu băţul. Ea ştia că el o bate pe fetiţă. Şi eu am luat bătaie de la el o dată pentru că m-am băgat să o apăr. Eu cred că şi mama fetiţei va merge la puşcărie pentru că ştia ce i se întâmplă săracei fete. Păi fata asta avea tot praf în ea când a murit. Ficat, coaste tot. De la un capăt la altul, numai vânătăi, milimetric, aşa arată corpul ei", a spus Dionisia Fuică (48 de ani).

Până şi procurorii sunt şocaţi

De altfel, din analizele medicilor reiese că fetiţa a ajuns la morgă cu gâtul şi piciorul drept rupte. „Înainte de ziua când a murit, fata a spus că o doare piciorul. «Bate tata» aşa spunea. Şi ea, mama, e vinovată că trebuia să plece de aici. Să se ducă la poliţie să spună", a povestit o altă vecină, Aurica Neagu.

Cazul i-a şocat chiar şi pe procurori, care spun că nu au mai avut de-a face cu o astfel de faptă. „Noi credem că fetiţa a fost bătută cu beţe. Este vorba clar de obiecte contondente. Făptaşul a dat în continuu şi i-a provocat răni pe tot corpul", a declarat procurorul Paul Mihăilă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani.

Primarul din Câmpuri, Dumitru Vlădescu, susţine că autorităţile locale nu ştiau de chinurile la care era supusă micuţa Georgiana Mădălina Ciobotaru. „Asistentul social a mai fost la ei acasă, dar mama, de câte ori era întrebată de ce are copilul vânătăi, spunea că a căzut din pătuţ sau de pe scări. Nu erau aşa de violenţi în viaţa de zi cu zi ca să ne atragă atenţia mai mult decât ar trebui. Eu le-am spus celor în drept să le ia cel de-al doilea copil în vârstă de un an şi jumătate, pentru că este în pericol", a spus primarul.

"Asistentul social a mai fost la ei acasă, dar mama, de câte ori era întrebată de ce are copilul vânătăi, spunea că a căzut din pătuţ sau de pe scări."
Dumitru Vlădescu
primar

"Înainte de ziua când a murit, fata a spus că o doare piciorul. «Bate tata», aşa spunea. Şi ea, mama, e vinovată, trebuia să plece de aici."
Aurica Neagu
vecină

"Românul preferă să ascundă un asemenea caz, să spună că nu există, pentru a nu fi tras ulterior la răspundere. O privesc, le e milă şi atât."

Nicu Gavriluţă
sociolog

Cazuri asemănătoare

Ion Neagu, tatăl vitreg al Georgianei, este acuzat de omor

Elena Barna şi-a ţinut fiica nemâncată ani în şir

-Cinci micuţi cu vârste cuprinse între 11 luni şi şapte ani, din oraşul vâlcean Ocnele Mari, au tremurat de frig şi nu au mâncat nimic două zile. Ei au fost abandonaţi în casă de mamă, Mădălina Mustăţea (24 de ani), la începutul săptămânii. Vecinii au fost cei care au anunţat autorităţile.

„Am sunat la poliţie şi doi agenţi au mers cu mine la copii. În casă era foarte frig, iar bebeluşul de 11 luni era doar într-un pampers cu picioarele goale şi pe cap nu avea nimic. Copiii erau nemâncaţi. Fetiţa de şapte ani îl hrănise pe bebeluş cu biberonul cu apă", a povestit Maria Simionescu, asistent social. Mădălina Mustăţea nu a fost de găsit.

„De la o vecină am făcut rost de numărul ei de telefon, am sunat-o şi am găsit-o la amant, la Mihăeşti", a mai spus Maria Simionescu. „Mama copiilor nu a fost de acord să îi dea în plasament, motiv pentru care am făcut sesizare în instanţă", a declarat Roxana Radu, directorul adjunct al DGASPC. Mama copiilor spune că a fost plecată la muncă prin vecini.

-Un băiat de 7 ani a ajuns ieri la Spitalul de Copii „Sf. Maria" din Iaşi după ce tatăl său l-a lovit cu pumnii şi picioarele, apoi l-a aruncat pe geamul casei. Asistenţii sociali au descoperit că băiatul mai are trei fraţi şi că trăiesc într-o sărăcie lucie.

„Facem o evaluare socială, vom sesiza şi Poliţia pentru cercetarea săvârşirii de rele tratamente asupra minorilor", a spus Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi. În cazul în care se dovedeşte că tatăl l-a vătămat pe copil,  acesta riscă între 2 şi 4 ani de închisoare.

-În 2007, un copil de doi ani, Dănuţ Mărcuţă, din Adjud, a fost torturat şi ucis de tatăl lui vitreg. Copilul era ţinut în lanţ, ca un câine. În 2004, Ana Antonia Caraman, din Ruigineşti, în vârstă de 11 luni, a fost ucisă în bătaie de tatăl ei natural.

Înfometată de propria mamă

Elena Barna şi-a ţinut fiica nemâncată ani în şir

Recuperarea Gabrielei va dura câţiva ani



O adolescentă de 15 ani din comuna Bereşti-Bistriţa, adusă de urgenţă acum două zile la Spitalul de Pediatrie Bacău, i-a înfiorat pe medicii care i-au acordat primul ajutor. Gabriela Barna are doar 13 kilograme, plăgi sângerânde pe tot corpul şi se află într-o stare de deshidratare şi malnutriţie severe.

Mama copilei, cea care a adus-o la spital, le-a spus senină cadrelor medicale că fata n-a mai mâncat nimic de o lună. „Are nevoie de îngrijire specială. Poate să dureze şi câţiva ani pentru a ajunge la greutatea ei normală, de 45 de kilograme, având în vedere şi celelalte probleme de sănătate. Are o escară severă (n.r. - plăgi pe corp pentru că a stat foarte mult timp nemişcată şi nu a fost spălată) şi trebuie tratată corespunzător", a explicat Aurelia Ţaga, managerul Spitalului de Pediatrie Bacău. În prezent, fata mănâncă foarte puţin şi doar cu linguriţa, iar în completare medicii îi administrează perfuzii cu glucoză şi aminoacizi.

Tot satul ştia de starea fetei

Oficialii de la Protecţia Copilului Bacău au aflat scandalizaţi că situaţia Gabrielei era cunoscută de toată lumea din comună, de la primar până la vecini, dar că toţi au fost martori tăcuţi şi indiferenţi la drama fetei. N-a mers la grădiniţă sau la şcoală şi nu s-a jucat niciodată cu ceilalţi copii de vârsta ei. O vedeau doar ca pe un copil cu handicap, căruia mama îi dă sau nu de mâncare şi cam atât. Nimeni nu s-a gândit să anunţe autorităţile abilitate să ia măsuri. Edilul localităţii susţine că a încercat să ajute.

„Fata asta nici certificat de naştere nu avea. La 11 ani am umblat eu şi i-am făcut certificat. I-am spus mamei să meargă cu ea la medic. N-a vrut. Eu ce să-i fac!?", se întreabă mirat Mihai Dăscălescu, primarul din Bereşti-Bistriţa. Nici referentul social din comună nu înţelege ce ar fi putut face, deşi, conform fişei postului, lucrurile erau simple: trebuia să anunţe cazul la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.

„Eu i-am spus de atâtea ori să o dea la stat, dar a refuzat. Chiar a prins ură pe mine. O ţine ca să-i ia alocaţia aia de 42 de lei", spune Elena Tărcuţă, referentul social din localitate. Toţi preferă să arate cu degetul către mamă, care însă nu se simte vinovată. „De vreo lună se simte rău şi de o săptămână n-a mai mâncat deloc. M-am speriat şi am chemat salvarea, că am crezut că moare. La medicul din sat nu am mai fost de ani buni", a explicat Elena Barna (51 de ani).

Medicul n-a venit s-o vadă pe copilă. I-a trimis în schimb un cărucior s-o plimbe prin sat, asta în timp ce pe fată o mâncau viermii de vie. „Suntem revoltaţi că nimeni din comună nu ne-a sesizat de acest caz. Mai întâi aşteptăm să se rezolve problemele medicale, iar după externare va ajunge într-un centru pentru copii cu nevoi speciale. Vom face toate demersurile pentru încadrarea ei într-un grad de handicap şi dacă mama nu-şi va da acordul pentru preluare atunci ne vom adresa Tribunalului Bacău", a declarat Sorin Braşoveanu, directorul general al DGASPC Bacău.

Cercetări penale

Poliţia s-a autosesizat şi o cercetează pe Elena Barna. „Pe numele mamei a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului. În 2006, poliţiştii de la Postul din Bereşti-Bistriţa au mai întocmit un dosar pentru aceeaşi faptă, dar atunci Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale", a declarat comisar-şef Valerica Manole, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău. Pentru această faptă mama riscă între 3 şi 15 ani de închisoare.

Cazul i-a cutremurat până şi pe psihologi, care pun la îndoială capacitatea mintală a mamei. „Dacă şi mama este întârziată mintal, trebuie să se vadă acest lucru, ce instincte materne poate să aibă sau la ce să ne aşteptăm. Ea poate nici nu a realizat că-i face rău. Faptul că nici autoritatea locală nu a reacţionat este cu atât mai dificil. Este suficient să acţioneze un singur factor pentru a se produce o dramă, dar când sunt mai mulţi", a declarat Iustinian Turcu, doctor în psihologie.

Părerea specialistului: Românii, obişnuiţi doar să compătimească

Nicu Gavriluţă
sociolog,
decanul Facultăţii de Filosofie, Universitatea „Al. I. Cuza" Iași


Sociologii consideră că aceste cazuri, de neglijenţă sau de rele tratamente din partea părinţilor, sunt moştenite din generaţie în generaţie. La fel ca şi lipsa de implicare a celor din jur, care constată, compătimesc, dar nu fac nimic pentru a-i salva pe aceşti copii lipsiţi de ajutor.

„Noi nu avem un loc pentru ceilalţi diferiţi de noi. Românul preferă să ascundă un asemenea caz, să spună că nu există, pentru a nu fi tras ulterior la răspundere. O privesc, o compătimesc și atât. Aceasta este cea mai păguboasă atitudine pe care o poate avea cineva", a comentat sociologul Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" Iași situaţia fetiţei înfometate de mama ei.

De asemenea, specialiştii spun că, împotriva înţelepciunii populare, bătaia nu este „ruptă din rai". Creşterea unui copil, o iniţiativă dificilă în actualele condiţii economice, devine şi mai grea dacă părintele nu are capacitatea de a fi receptiv la nevoile celor mici.

„Bineînţeles că bătaia nu e ruptă din rai. Este o formă de educare care are o tradiţie veche la români. Noi nu ştim să ne educăm copiii altfel decât prin bătaie sau prin maltratare, deoarece şi noi am fost bătuţi la rândul nostru când am fost mici. Situaţiile de genul acestora confirmă faptul că a fi părinte în România anului 2010 este o artă pe care nu o stăpâneşte oricine. Mai mult, la noi există mentalitatea de a ignora, de a trece cu vederea aceste cazuri sociale", a mai precizat profesorul Nicu Gavriluţă.

Recuperarea Gabrielei  va dura câţiva ani
Elena, mama fetei spune că a dus copila la spital ca să nu moară acasă
Elena Tărcuță, referent social, arată patul în care dormea Gabriela
Locuința în care dormea Gabriela nu are geamuri și nici uși
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite