Mielul de Paşte, comandat online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nedelcu şi-a publicat anunţurile de vânzare a mieilor pe site-urile specializate
Gheorghe Nedelcu şi-a publicat anunţurile de vânzare a mieilor pe site-urile specializate

Ciobanul Gheorghe Nedelcu, din Răstoaca, a vândut în această primăvară 300 de miei cu ajutorul anunţurilor postate pe internet. Preţul mieilor va fi, anul acesta, cu 10 - 20% mai mare decât în 2009, pentru că a fost o iarnă lungă, iar crescătorii au cheltuit mai mulţi bani cu hrana animalelor.

Gheorghe Nedelcu şi fratele său, Vasile, sunt ciobani din tată-n fiu şi cresc împreună, la ferma familiei din comuna Răstoaca, aproape 600 de oi. Anul acesta, ei s-au ales de pe urma oilor cu 460 de miei pe care i-au scos la vânzare.

„Pentru că trăim în epoca internetului, prin intermediul căruia se poate vinde şi cumpăra orice, ne-am gândit să ne promovăm marfa online", a explicat Gheorghe Nedelcu. Ajutat de fiul său mai priceput în ale tehnicii, ciobanul şi-a postat anunţurile pe site, iar clienţii nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi.

Primii clienţi, sirieni

„Ideea cu internetul a apărut după ce am cumpărat, online, un tractor. Mi-am zis că dacă pot să cumpăr de pe internet, înseamnă că pot să şi vând. Au sunat peste 50 de persoane să mă întrebe despre mieii pe care-i am de vânzare. Aşa au ajuns la mine acasă câţiva sirieni care au cumpărat aproape 200 de miei vii. Am înţeles că arabii vor să-i vândă mai departe, în Italia şi Grecia", povesteşte Gheorghe Nedelcu.

Ciobanul spune că a vândut marfa cu 9 lei pe kilogram, un preţ acceptabil în condiţiile în care media de greutate a mieilor a fost de 17 kilograme. „Am preferat să-i dăm vii şi nu sacrificaţi, pentru că ar fi trebuit să-i trecem prin abator şi să plătim şi acolo patru euro pe bucată. Cred că anul acesta, la piaţă, mieii tăiaţi se vor vinde cu între 18 şi 20 de lei kilogramul. Preţul e mai mare decât anul trecut, când un kilogram s-a dat cu 14 - 15 lei, pentru că a fost o iarnă lungă şi noi, crescătorii, am cheltuit mulţi bani cu nutreţul animalelor", mai explică Gheorghe.

Despre mieii care le-au rămas, ciobanii spun că o parte îi vor tăia şi vor merge cu ei la piaţă, iar pe restul îi vor păstra de prăsilă. Asta dacă în cele două săptămâni cât au mai rămas până la Paşte nu vor primi şi alte oferte tentante de pe internet.

Internetul, plin de miei

Gheorge Nedelcu nu este singurul cioban care a apelat la site-urile de pe internet pentru a-şi promova marfa. Nicu Barbălată din Ciorăşti sau Nelu Cristian din Bârseşti au la vânzare 150, respectiv 200 de animale de Paşte, cu preţuri cuprinse între 9,2 şi 11 lei kilogramul de miel viu.

Preţuri la carnea de miel

Râmnicu Vâlcea
Tăiat: 20 de lei/kg
Viu: 15 lei/ kg

Craiova
Tăiat: 20 de lei/kg
Viu: 12 lei/kg

Târgu-Jiu
Tăiat: 15 - 20 de lei/kg
Viu: 8-10 lei/ kg

Slatina
Tăiat: 16-17 lei/kg
Viu: 10-12 lei/kg

Galaţi:
Tăiat: 18 - 19 lei/kg
Viu: 9,5 - 10 lei/kg

Brăila:
Tăiat: 17,5 - 18 lei/kg
Viu: 8,5 - 9 lei/kg

Focşani:
Tăiat: 18 - 18,5 lei/kg
Viu: 9 - 9,5 lei/kg

Buzău:
Tăiat: 16 - 17 lei/kg
Viu: 8 - 8,5 lei/kg

Ploieşti:
Tăiat: 23 de lei/kg
Viu: 9 - 10 lei/kg

Braşov:
Tăiat: 22 - 25 de lei/kg
Viu: 10 lei/kg

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite