Hrube vechi de 200 de ani pentru contrabandă cu vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săpăturile recente la fundaţia unei case din centrul oraşului Focşani, lângă Sinagogă, au scos la iveală o parte din vasta reţea de tuneluri, vechi de peste 200 de ani, care brăzdează subsolul oraşului. Bătrânii îşi amintesc că bunicii lor vorbeau deseori despre hrube.

„Aici erau evrei, armeni, greci care făceau negoţ. Fiecare casă avea câte un beci masiv din cărămidă, construit cu boltă, iar acestea erau legate între ele", îşi aminteşte Constantin Munteanu  (78 ani).

Sistematizarea oraşului din anii '70 a dus la distrugerea reţelei subterane secrete. Aproape în fiecare an, în urma excavaţiilor, sunt descoperite tot mai multe tuneluri şi beciuri.


CITEŞTE ŞI:

Ambrozia se produce la Baia Mare


Oficial rus: "Vinurile moldoveneşti sunt bune pentru vopsit gardurile"


„Pe locul unde se află astăzi Hotelul Unirea era un beci imens. A fost nevoie să-l aruncăm în aer cu dinamită, pentru că nu am reuşit să-l dărâmăm. Un tunel am găsit când am construit complexul Zimbru. Trei sferturi din Focşani e construit pe beciuri şi tuneluri, care se întind pe zeci de kilometri lungime",
ne-a declarat Decebal Bacinschi, primarul din Focşani.

Specialiştii în istorie cunosc mai multe amănunte despre catacombe. „Aici era un oraş negustoresc, de graniţă, cu vamă între Focşanii Moldoveni şi Focşanii Munteni. Aceste tuneluri asigurau condiţiile realizării schimburilor clandestine de marfă", susţine prof. dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancea. Cercetarea catacombelor oraşului presupune alocarea unor sume de bani de care primăria nu dispune în prezent. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite